mainlogo

POZNÁMKY 2016


Poznámky z roku 2016, Poznámky z roku 2015, Poznámky z roku 2014, Poznámky z roku 2013

TIP: Dostali jste se sem přes vyhledávač nebo hledáte něco konkrétního? Zmáčkněte CTRL+F a slovo zadejte přímo. Stiskem na ENTER hledáte další výrazy. Příklad: "zelený" → nalezne vše, kde se vyskytuje toto slovo, například zelený čaj. Zadat můžete i konkrétní datum poznámky, pokud bylo zobrazeno ve vyhledávání.

31.12.2016 - Ohlédnutí za čajově studánkovým rokem 2016
Rok 2016 se nesl v podobném duchu jako rok 2015, a tedy v duchu minidegustací a výletů ke studánkám. V roce 2016 jsem řesil často otázku zrání čajů, ač to z poznámek nemusí být patrné. Nebudu ani zmiňovat problémy s vesnickým internetem v Plzni. To je kapitola sama pro sebe. Jel jsem hlavně v polozelených čajích, avšak velkou berličkou pro mě byl a stále je zelený vietnamský zelený čaj Che Xanh Thai Nguyen, u kterého jsem si pohrával s teplotou vody. U tohoto čaje jsem sobě dokázal, že záleží na vodě, teplotě vody, době louhování, ale i na množství čaje. To samozřejmě všichni víme, i já. Myslím si však, že pouze málo lidí dokáže připravit jeden určitý čaj tak, aby pokaždé chutnal jako jiný čaj a toto zopakovat. Například ze stále omílaného vietnamského zeleného jsem při velkém množství čaje, krátké době louhování při teplotě okolo 40 stupňů C dokázal připravit nálev shodný s chutí taiwanských květinových oolongů stylu Dong Ding a čínské květinové TGY. Naopak malým množstvím a vysokou teplotou lze úplně ten samý čaj dovést k chuti mladého sheng puerhu. Samozřejmý je správný výběr vody.
Nemohu nepřipomenout poznámku z 2.8.2016 - Darjeeling SF jako náhrada Bai Hao? Je to možné, kde jsem byl schopný z Darjeelingu SF připravit chuťově podobný čaj jako taiwanský oolong Bai Hao, a to opakovaně. Voda z našeho kancelářského napajedla je totiž zázračná. Sedí totiž každému čaji. Ještě jsem nenašel čaj, který by z ní nebyl pitelný. Ba naopak. Tato voda každý čaj ještě zlepšila.

28.12.2016 - Uvařeno pivo Aroma IPA 12
Pro svoji vlastní spotřebu jsem si uvařil další pivo. Jedná se o Ale [ejl], tedy svrchně kvašené pivo. Nazval jsem ho Aroma IPA 12. Poprvé dělám ejl z “pale ale” sladu, respektive sladového extraktu. Na vaření ze sladu nemám doma podmínky, a tak si musím vystačit pouze se sladovými extrakty. Chmely byly použity Cascade, Goldings a Challenger. S Challengerem mám dobré zkušenosti ze svého single hop stoutu. S Cascade mám také dobré zkušenosti, používají ho všichni jako jeden z nejznámějších a často používaných chmelů v aromatických ejlech. Goldings je pro mě novinka, ale po pročítání diskuzí by se mělo jednat o velice dobrý a univerzální chmel v těchto aromatických ejlech. Zakvašeno Safale US-05. Od několika zdrojů mám potvrzeno, že se jedná o “nejlepší kvasinky” pro styl IPA a jiné ejly. Samozřejmě tyto informace jsou všechny subjektivní, takže zatím je to pouhé volání do prázdna. Pivo bude mít z chmelovaru hořkost 61 IBU. Později dodám do kvašení i ty samé chmely pro dry-hopping (studené chmelení) pro získání kýženého aroma. Celkově se nevyžívám v pojmenovávání piv dlouhými nebo nicneříkajícími názvy. Raději používám kódová jména piv. Nikdy neříkej nikdy, možná také tak divně pivo jednou pojmenuji. Samozřejmě z čistě výzkumných důvodů. Nemá to nic společného s rýpáním si do těchto sáhledlouhých nebo nicneříkajících názvů piv.

24.12.2016 - Dárky v Vánocům 2016
Dnešního dne jsem dostal k Vánocům více čajů. Jedno půlkilové balení Che Xanh Thai Nguyen. Druhý čaj je půlkilové balení Tan Cuong - Tra Nam Sao (omlouvám se, že jdem dříve mylně psal Tra Nam Sad). Asi postavím tyto dva čaje v přímé porovnávací degustaci a napíšu o tom poznámku.

23.11.2016 - Kupuji nové čaje a nečaje
Objednávám čaje a nečaje. Matéčka z Pijumate.cz a sheng puerhy z Chawangshop.com. S přítelkyní jsme začali spolu ráno vstávat do práce a připravovat si yerba maté s medem nebo s třtinovým cukrem. Za celý rok jsme nevypili tolik maté jako za poslední cca tři týdny. Zbylo mi doma jen nejlevnější “nic moc” maté Indega s přehnanou uzeností připomínající černou mast - ichtoxyl. Za ty týdny pití yerba maté jsem si uvědomil, co nám vlastně chutná a které maté je pro nás nejvhodnější. Máme rádi spíše listové maté nebo maté s nízkým podílem prachu a větviček. Rád bych si proto nová matéčka napil, abych k nim mohl napsat pár nových poznámek, případně degustace.

22.11.2016 - Aktualizace webu
Po delší době aktualizuji web. Potkala mě za poslední dobu série technických potíží s konektivitou serveru v místě, kde se webový server nachází. Plus k tomu ještě jako třešnička; konektivita v centru Plzně je horší než na vesnici, takže ani nyní to s aktualizacemi nebylo nejrůžovější. Každodenní výpadky a nedostupnost internetu mezi cca 17. až cca 22. hodinou je žalostná. Znamená to, že od doby, kdy přijdu z práce, do doby, kdy jdu spát, se fakticky na internet skoro nedostanu kvůli zahlcenosti. Také zde neexistuje nic jako garantovaná rychlost. Takže mám pravděpodobně smůlu.

28.10.2016 - Minidegustace: 2016 Da Hong Pao z Dobré čajovny (Velké šarlatové roucho, 大红袍)
Dnes degustuji vzoreček Da Hong Pao, který jsem dostal k narozeninám od mé přítelkyně. List je převážně veliký, respektive dlouhý a rolovaný do drátků. Barva je spíše černá až černo-hnědá. Vůně listu dřevitá, pečená, kávová. Voda byla použita pramenitá z Bukovce u Plzně ze studánky "U koupaliště". Voda byla ohřáta na plynu v konvici na teplotu 80 stupňů C. Použité nádobí: skleněná konvička a slévací džbánek, glazovaný yixingský šálek, teploměr. První nálev měl být pojat jako oplachovací. Nicméně, rozhodl jsem se ho vypít a nelituji toho. První nálev jsem sléval ihned po zalití a vůbec nejeví známky Da Hong Pao, ale Feng Huang Dan Cong, tedy takové té liči chutě u Fénixe s jemnou pečeností. Na rozjezd příjemný, svěží a povznášející nálev. Druhý nálev jsem taktéž slil okamžitě. Cítit lze vyšší praženost s dřevitostí. Prvky Fénixe ustoupily, jsou však stále citelné. S vodou ze studánky jsou zatím nálevy hodně hladké až sametově jemné. Upřednostňovány jsou převážně jemné a sladké chutě a chutě karamelu. Pečené složky jsou upozaděny. Třetí nálev nechávám louhovat cca 10 sekund. Dominantní je mléčná hladkost nálevu a nasládlost salka s karamelem. Po vychladnutí nálevu se objevují těžké květinové aroma a aroma exotického dřeva (asi palisandrové) a opět inklinuje k Fénixovi. Doposudy byly nálevy bez jakékoli trpkosti a nepříjemných chutí. Tento nálev v sobě také obsahuje podobné dřevité chutě jako ve Formosa Bai Hao. Čtvrtý nálev byl louhován 30 sekund. Barvu má intenzivně oranžovou. Buď tato voda dělá s čajem divy, nebo jsem dostal Fénixe místo Da Hong Pao. Trpká chuť v ústech téměř nulová, možná jen náznaky. Opět cítím dřevitost a liči s lehkou pečeností v dochuti. Po úplném vychladnutí pozoruji silnou podobnost s Formosa Fine oolongem. Cítím tam totiž takovou tu chuť lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky).
Da Hong Pao v sobě obsahuje některé chutě z čajů jako Feng Huang Dan Cong, Qimen, Shui Xian, Formosa Fine Oolong, Darjeeling SF, Formosa Bai Hao. Zajímavé je také čtení mojí cca rok staré degustace na tentýž čaj. Chutě se liší ročníkem, počasím, podnebím i zpracováním. Nicméně lze dosti ovlivnit volbou vody. Z této vody jsem dnes připravoval také zelený vietnamský čaj, který byl hodně jemný a nasládlý, nikoli však květinový jako z balené vody na Slovensku.

27.10.2016 - Houbaření u cyklostezky
Dnes jsme si s přítelkyní řekli, že zajdeme na houby. Vzhledem k tomu, že jsme nevěřili nálezu hub, pojali jsme to spíše jako procházku po lese. Pro jistotu jsme si ale i tak vzali s sebou igelitovou tašku (bohužel košík nemáme). Navrhnul jsem cestu nejmenšího odporu a tou byla cesta lesem ke mně do práce a zpět. První polovina je cyklostezka a druhá část je lesní cesta. Naučil jsem se chodit spíše tou lesní cestou, kde nikdo nechodí. Každé ráno zde pak potkávám srnky, zajíce, slepýše, veverky a datly. Krásný klid a ranní mlha. Cesta vede nejdříve kolem arboreta a poté kolem hlubinné kanalizace. Práve, když jsme se s přítelkyní chystali hledání hub vzdát, u prvního kanalizačního otvoru ve smíšeném lese jsme našli hejno poddubáků. To není náhoda. Šli jsme dále podél hlubinného kanalizačního potrubí a nacházeli další hřiby. Pak už jsme šli pouze podél kanalizace. Cestou nazpět jsme šli stále lesem, ale po cyklostezce. Zašli jsme do lesa a hledali ve vlhkých meších nebo malých stromcích. Našli jsme opět samé poddubáky a lakovky ametystové. Co z toho bylo? Smaženice, bramboračka a zelňačka s houbami.

12.10.2016 - Oxymóron? Budvar 12 na Slovensku mi chutí
Je zvláštní, že po delší době aktualizuji web a nejnovější poznámka je právě o pivu. Nakonec, nějak jsem to rozseknout musel. Na Slovensku v Lidlu mají akci na plechovkový Budvar 12 za 0,55 EUR. Vzpomněl jsem si, že B12 jsem již delší dobu neměl. Zkusil jsem mu tedy dát šanci. Otevřu, naleju, napiju se. Následuje otázka. Proč české pivo koupené na Slovensku zatím pokaždé chutná lépe než to samé zakoupené v ČR o pár dní později? U nás v ČR se lahvový ani plechovkový Budvar nedá skoro pít, a tak už ztrácím chuť vyhledávat i čepovanou verzi. B12 koupený ve slovenském Lidlu je opravdu dobré pivo. První a další napití jsou vcelku požitek. Po opravdu dlouhé době si já vychutnávám Budvar. No u mě je to určitě oxymóron. "Oxymóron? To je něco, jako šťastné manželství," řekl by náš třídní z gymplu. Klasický ležák, chtěl bych říct, čisté chuti. Avšak lze i přesto lehce cítit pod hořkostí schovanou takovou tu typickou budvarovskou chuť nakládaných okurek s koprem. Dnes je to ale opravdu jen decentně ve stopovém množství. Beru to jako vlastnost tohoto piva a také jako charakteristický rozpoznávací znak. Ale jak se říká... čeho je moc, toho je příliš. A dneska toho není moc.

28.9.2016 - Dárky k narozeninám - oolong a shu puerh
Od přítelkyně jsem dostal k narozeninám dobrý oolong z Dobré čajovny. Jedná se o medový a květinový oolong 2016 Yuan Shen. Tento oolong jsem již měl, a dokonce jsem ho i degustoval. Degustaci si můžete přečíst ZDE. Pravděpodobně jsem ale degustoval loňský ročník. Není vyloučeno, že udělám degustaci na ročník 2016. Další čaj, který jsem dostal, byl jeden 357g koláč shu puerhu. Táta ho koupil z Aliexpress.com. Uvidíme, jak bude chutnat. A nakonec nesmím zapomenout na jeden nečaj také od táty. Ku Ding Cha. Ten mám rád. Hodí se zejména při nachlazení. Dokáže vcelku rychle vyléčit z viróz a rýmiček.

18.9.2016 - Druhá šance Krušovicím 12: Druhé zklamání
Již jsem si podruhé koupil na zkoušku Krušovice 12 v nové lahvi. První seznámení bylo negativní. Chuť mi vůbec neseděla. Dal jsem pivu druhou šanci dnes. Děs a bída stejná, jako minule. První vjem je až nepříjemná hořkost. Hořkost je tak divně umělá a ulpívající, že přehluší všechno, dokonce i sladovost. Nasycené je pivo opravdu hodně. Nepřilepší mu ani to, že etiketa uvádí použití žateckého chmele. Proč já to vůbec dělám? Kolika pivům (i z minipivovarů) jsem dal mnoho "druhých" šancí a dopadlo to stejně. Podobné zkušenosti mám zatím s kraslickým pivovarem Krušnohor, a to z toho města pocházím.

17.9.2016 - (Ne)úspora vody při přípravě čaje
Zamýšlím se nyní nad otázkou o množství použité vody při čajování, a to nemyslím pouze vodu, ze které čaj uvařím, ale i vodu, kterou použiji nepřímo (nahřívání a umývání nádobí, polévání, oplach lístků, jiná vylitá voda při přípravě čaje). Vše závisí na konkrétní náladě. Vzpomínám si na období, kdy jsem byl za jedno čajové sezení schopen vyplýtvat až 4 litry vody, z čehož 2 litry šly na samotnou přípravu čaje a zbylé 2 litry obvykle na omývání, oplach listů a jiné bryndání kolem. To voda opravdu tekla proudem. Odtok mi směřuje vždy do 700ml lahve, a tedy bylo nutné ji velice často vylévat. V novém bytě máme velice savé a staré parkety jako z tělocvičen a navíc z obýváku do kuchyně je to opravdu dálka. V tomto případě bylo výhodnější naučit se úspornější variantu. Samozřejmě s nahříváním nádobí, ale bez zbytečného bryndání vedle. Na jedno čajování tak vyliju vedle pouze cca 300 ml.

17.8.2016 - Gambrinus na Slovensku
Koupil jsem si dnes na Slovensku Gambrinus 10 v PET lahvi, dle etikety vyrobený v Plzni. Má to však jeden otazník. Chuť je úplně jiná. Gambrinus, na který jsem zvyklý z Čech, má rozdílnou chuť. Někdy si rád dám nějaké unifikované pivo z velkopivovarů, protože prostě nemám náladu na minipivovary, tak mi chuť na Slovensku zakoupeného Gambrinusu přijde úplně odlišná. Podle mě by neměl být G10 vařen v licenci tady na Slovensku, už podle etikety s označením “České pivo”. Chuť je mi však záhadou. Že by jiná receptura jako u dvanáctky?

4.8.2016 - Jak poznat teplotu vody (nálevu)?
Každý člověk pozná 0 a 100 stupňů C.Předpokládejme normální atmosférický tlak. Jak ale poznat třeba 36, 45, 60, 75, 80, 90? Řeknu vám, podle čeho zjišťuji (samozřejmě velmi hrubým odhadem) teplotu vody. Teplotu 90 stupňů C má každá vroucí voda, kterou jsem přelil do konvičky nebo slévacého džbánku o pokojové teplotě. Teplotu 80 stupňů C má voda po dalším několikaminutovém odstátí, popřípadě přelití džbánku či konvičky do dalšího džbánku o pokojové teplotě. Ve vodě o teplotě cca 60 stupňů se dá chvíli udržet prst a nepálí při pití. Při ohřevu vody v tento okamžik začínají vznikat malé bublinky. Teplotu okolo 40 - 45 stupňů C v pohodě poznám podle toho, že v takové vodě se obvykle umývám a moje tělo je schopno ji v pohodě snést. Obvykle tuto teplotu ve vaně zkouším nohou (mám rád teplejší vodu při umývání). Do čaje ale samozřejmě strkat nohu nebudu. Každá voda, která vám přijde pocitově stejně teplá jako vaše tělo (čelo), má okolo 36 stupňů C.
Obecně by se dalo říci, že každé přelití horké vody do jiného džbánku o pokojové teplotě sníží teplotu vody o cca 10 stupňů C. Nelze to zobecňovat na vše, neboť každá nádoba je jinak veliká, má jinak tlusté stěny a také tepelná kapacita jednotlivých materiálů je jiná. Jedná se pouze o moji zkušenost s malými objemy. Tip pro vás: Připravte si podobné experimenty spolu s digitálním nebo analogovým teploměrem. Bude se vám to hodit například při venkovním čajování.

2.8.2016 - Darjeeling SF jako náhrada Bai Hao? Je to možné.
Snad mě nyní čajomilci virtuálně neukamenují, když proti sobě srovnávám tyto dva čaje. Dnes se mi totiž povedlo připravit svoji směs Darjeelingů SF (2015 Jungpanna a 2015 Namring, poměr 1:2) tak, že chuť se asi více než Darjeelingu blíží právě zmíněnému Bai Hao oolongu (Oriental Beauty). Samozřejmě tyto čaje jsou si chuťově podobné, ale i každý začínající čajomilec je schopen je od sebe chuťově odlišit. Nyní jsem ti tuto svoji směsku připravil takovým způsobem, že první slova, která mě napadla po napití, byla “Bai Hao”. Ačkoli se oba čaje řadí jinam a mají i jinou zemi původu, mají mnoho společných znaků. Například oxidace je vysoká, ale nikoli úplná. Listy mají podobný vzhled - většinou jsou tmavě černo-hnědé, sem tam i světleji hnědé, nazelenalé listy s bílými ochmýřenými tipsy. Záleží samozřejmě na plantáži. Třeba právě zmíněný 2015 DJ SF Namring má lístky černo-hnědé až černé s občasnými tipsy bez chmýří a naopak 2015 DJ SF Jungpana má lístky drobnější, černé napůl s hnědo-červenými a s větším množstvím bilých ochmýřených tipsů.

1.8.2016 - Mé etalony chutí při testování vody
Při zkoušení nové vody a párování s vhodným čajem beru v úvahu její senzorické vlastnosti, ale také její měřitelné hodnoty. Jedinou měřitelnou hodnotu, kterou jsem schopen určit je pH (vyjma teploty a vydatnosti pramene, což ale s chutí čaje nijak nesouvisí). Díky pH jsem vlastně s to určit, s jakým čajem bude párování nejvýhodnější z mého chuťového hlediska a požitku z čaje samotného. Abych vám mohl sdělit své etalony čajů, na kterých testuji kvalitu vody a její možné párování, musím zmínit, že jsou to vlastně čaje, které mi velice chutnají, mám je nejvíce napité a jejich chuť bych dokázal poznat prakticky s jakoukoli vodou, po čichu, vizuálně atp. Tyto čaje jsou: zelený vietnamský Che Xanh Thai Nguyen, tibetský hei cha Kang Zuan, neoxidovaný oolong (obvykle TGY nebo Dong Ding), dále Darjeeling (FF i SF). Jsou to čaje, kde jejich uniformní chuť dominuje na úkor jiných minoritních chuťových složek. A právě na těchto čajích se nejvíce projeví vlastnosti vody. Zdali odkryje hrubost, jemnost, dominantní uniformitu nebo naopak zdali vyzdvihne minoritní skryté chuťové složky. Pokud mám vody dostatek, testuji vodu také na nečaji yerba maté, obvykle na klasickém Taragüi nebo Rosamonte. (Tato poznámka vznikla jako reakce na diskuzi z FB.)

24.7.2016 - Zamyšlení nad čaji (29. týden)
Když kontroluji sůj web, udivuji se nad datem poslední vložené plnohodnotné degustace, která je datována v srpnu 2015. Je pravda, že kvůli (úspěšnému) ukončování školy a začátku zaměstnání jsem byl nucen tak trochu zanedbávat degustace, nicméně minidegustace, poznámky a jiné články stále vycházely. Zaměřil jsem se především na studánky a kvalitu vody, neboť s přítelkyní teď hodně jezdíme na procházky do lesů a za studánkami. Obvykle pendluji tak cca 50:50 mezi ČR a SR, ale čajové moře jsem si na Slovensko ještě nevzal. Na Slovensku obvykle stihnu "střihnout" jen minidegustace nebo nějaké menší poznatky k čajování z naší lokální kancelářské studánky (barelového napajedla chcete-li). Tato voda ze Slovenska má (alespoň dle etikety) optimální poměr minerálů a musím podotknout, že mi z ní zatím chutnal snad každý připravený čaj.

24.7.2016 - Vložen článek - Studánka Podhoří (Třebouň u Toužimi)
Studánka Podhoří (Třebouň u Toužimi)
Byl vložen nový článek o studánce v Třebouni u Toužimi. Jedná se o pěknou, přírodní a neupravenou studánku s lahodnou a čistou vodou pod Třebouňským vrchem. Voda je nejspíše pitná a má kyselé pH (okolo 2 - 3). Hodí se převážně na oxidovanější a zrající čaje. Studánka je označena turistickou značkou vývěru. Kolem pramene vede i mariánská poutní Skokovská stezka z Teplé do Skoků. Voda ze studánky byla otestována spolu s několika čaji. Více v článku po rozkliknutí odkazu.

17.7.2016 - Testování kempingového butanového vařiče na Colours of Ostrava + srovnání
Navštívili jsme s přítelkyní čtyřdenní hudební festival Colours of Ostrava a já si samozřejmě nezapomněl vzít svůj nový butanový vařič. Vodu jsme vařili v plechovém smaltovaném hrnečku. Voda byla ohřáta vcelku rychle. Zatím jsem s vařičem spokojený. Jsem rád, že jsem již na čajování v přírodě lépe vybavený. Plynový vařič mi doplňuje již zakoupený a otestovaný kempingový samovar Alb a také můj lihový vařič, který jsem již před lety testoval s různými palivy, ale nikdy ne na vaření čajů. Z hlediska skladnosti a přenositelnosti vychází nejlépe lihový vařič (lze vyrobit i doma, snadná přenositelnost, stálé náklady na palivo, přijatelný výkon plamene, ale může tvořit saze a náklady na palivo mohou být vyšší). Z hlediska ekologie a výkonu plamene vychází nejlépe butanový vařič (střední pořizovací náklady, vysoký výkon, úspora času, ale neustálé náklady za palivo). A z hlediska ekonomiky provozu vychází nejlépe kempingový samovar Alb (vyšší pořizovací náklady, samovar smrdí dehtem, má větší rozměry, déle se rozpaluje, ale má nulové náklady na palivo).

22.6.2016 - Ledový čaj z oolongu Bao Zhong
Vedra jsou tento týden opravdu veliká, a tak není nic lepšího než ledové čaje. Dělám klasiku vietnamský zelený a pak také zkouším 2015 Bao Zhong. Podle mě se na ledové čaje hodí nejlépe, protože je nejméně oxidovaný, je jemný, květinový a lístky nejsou v kuličkách, a proto se chuť bude uvolňovat snáze. Již při zalití pár gramů lístků ledovou vodou má nálev lehce nazelenalé zbarvení. Čaj se dá začít pít téměř ihned, ale lepší je počkat tak cca 5 minut, kdy cítím nasládlost nektaru spolu s květinami. Konzistence macerátu je lehká, povznášející, vazká a sametová. Nálev obvykle vypiju do poloviny, doleju studenou vodou a nechám opět tak minutu až dvě stát. A tak pořád dokola, dokud má nálev ještě chuť, případně prodlužovat časy. Nakonec jsem lístky zalil horkou vodou a vymáčknul z nich ještě vcelku skvělý teplý nálev.

21.6.2016 - Kozel 10 od Topvaru
Dnes jsme na Slovensku s kolegy k večeru grilovali. K pití byl Kozel 10 z půllitrové plechovky. Musím říci, že jsem se zprvu trochu bál. Přiznám se, že mě pivo příjemně překvapilo svoji dobrou chutí, pitelností, hladkostí a vyváženou sladovostí s hořkostí. Říkal jsem si, že je to divné a pak mě napadlo podívat se na výrobce, jestli se toto pivo nevyrábí v licenci. A opravdu, Kozla 10 vyrábí v licenci slovenský pivovar Topvar. Oznamuji, že Slováci našeho Kozla vaří lépe než my Češi. Je také pravda, že jsem od Topvaru asi ještě nic neměl, ale na internetu jsem o licenčním vaření v Topvaru kdysi četl. Zkusím tedy do budoucna ochutnat nějaká jejich piva. Takže palec hore, chalani!

20.6.2016 - Ochutnávka 2015 Bao Zhong na Slovensku
Dnes jsem po příjezdu do kanceláře na Slovensku konečně rozbalil první balení objednaného oolongu z DČ. 2015 Bao Zhong, zalit teplou pramenitou vodou z barelu o cca 50 stupních. Tak jemné pohlazení v krku jsem již dlouho neměl. Vůně květinová, nektarová, nasládlá, stejně jako chuť. Nálev slabě zeleno-žluté barvy. Čaj vydrží překvapivě hodně nálevů a lístek je po ochutnáný nasládlý. Zajímavé, že jsem si poté při nižší teplotě louhování připravil vietnamský zelený Che Xanh Thai Nguyen a chutnal téměř totožně. Bao Zhong je totiž oolong s velmi nízkou oxidací a nulovou fermentací, tedy blíží se velice zeleným čajům.

15.6.2016 - Objednávka čajů z webu Dobré čajovny
8.6.2016 jsem si objednal čaje z webu Dobré čajovny. V plzeňské DČ dané artikly neměli, tak jsem si musel vytvořit objednávku na internetu. Vybral jsem si oolongy, od každého dvě balení po 50 gramech. 2015 Formosa Bai Hao “Oriental Beauty” (145CZK za 50g balení), 2015 Formosa Dong Ding (145CZK za 50g balení) a 2015 Formosa Bao Zhong (125CZK za 50g balení). Dále jsem si objednal DJSF 2015 JUNGPANA - DJ56/15 - FTGFOP1 - organic, DJSF 2015 NAMRING UPPER - musk a Zhu Cha (Gunpowder) v papírové krabičce. Ten mi totiž opravdu chutná. Se zahradami Jungpana a Namring již nějaké zkušenosti mám a čaje z těchto zahrad mě obvykle nezklamaly. Docela se těším, až zase ochutnám DJ SF a zhodnotím jejich chutě. Uvažuji o přímé srovnávací degustaci. Jako každý rok i nyní se těším na Bai Hao, až provedu srovnání s předchozím zdegustovaným rokem (tj. 2014). 2015 Dong Ding jsem již měl na narozeniny v čerstvější formě, takže budu moci zhodnotit, zdali se chuť stářím nějak změnila. Nakonec se těším i na Bao Zhong, protože naposledy jsem si Bao Zhong koupil ve verzi 2013 (já si původně myslel, že jsem měl i verzi 2014).

15.6.2016 - Vesnický internet opět v provozu
Omlouvám se za dočasnou neaktualizovanost webu. Zpětně je vše doplněno. Opět nám totiž nejšly ty internety, které bych samozřejmě podle důchodkyně Věry Pohlové (72) také všechny samozřejmě zakázal. Po přestěhování z malého města do velkého se rychlost a hlavně stabilita internetu dramaticky snížila na úroveň vesnického poskytovatele. Třikrát hurá velkoměstu. Přijdu si jak ve frontě na banány, kterou vlastně znám pouze z vyprávění. Naštěstí jsme za znovuzprovoznění internetu (překvapivě) ani nic neplatili. Někdy mi přijde, že výtvor pohltil své tvůrce.

12.6.2016 - Návštěva pivovarské prodejny v Kynšperku n/Ohří vč. zklamání + nenalezená studánka
V sobotu 11.6.2016 jsem si udělal výlet do KV kraje za příbuznými. Zastavil jsem se i v Kynšperku do Zajíce pro piva. Koupil jsem Zajíce 10 a Zajíce 12. Musím říci, že trochu zklamání. Vždy mi Zajíc chutnal. Desítka bývala pitelná a nyní po nalití do sklenice jsem viděl jen žlutou lehce zakalenou vodu plnou velikých bublin. Kvůli tomu se pivo ani nedalo nalít do sklenice. Snad bych tomu ani neříkal pivo s řízem, ale pivní limonáda silně sycená. Hořkost byla vcelku vysoká. Zprvu nevadila, ale po chvíli už ano. Pitelnost nízká. Nasycenost jak sodovka ze sifonu (buď stočili příliš brzo, nebo dosytili oxidem uhličitým - tzv. forced carbonation). Jen jsem se napil, hned se mi v ústech vytvořila štiplavá pěna, která nešla ani spolknout. Nejspíše zvládnete jen jeden kousek (já bohužel měl velkou PETku). Druhé pivo jsem koupil Zajíce 12. Chtěl jsem ho otevřít na spravení chuti po desítce. Po otevření a nalití jsem byl zděšen, když jsem viděl ještě světlejší barvu piva. Barva jak lehce nažloutlé čůránky bez pěny. Říkal, jsem si, jestli jsem si omylem nevzal něco jiného nebo mi tam nenalili nějakou ovocnou limonádu. Po napití jsem usoudil, že se bude jednat o nějaký druh limonády, který v Zajícovi nejspíše vyrábějí. Chuť té limonády byla něco na způsob zázvorovky smíchané s tonicem, spritem a fernetem. Příště se raději zeptám, jestli za těch 55 korun, dostanu opravdu dvanáctku pivo, protože etiketa hlásala Zajíc 12 světlý ležák. Aneb každým dnem se člověk něco nového naučí a začne si dávat pozor i na to, na co si dříve pozor nedával. Chápu, že se chyba může stát. I u Permona jsem měl párkrát podezření na špatně nalepenou etiketu. Více než peníze mě však více štvalo to, že s tím v tu chvíli nic z Plzně nemohu udělat. Mimochodem jsem se také zastavil u studánky jménem "Gaserův mlýn" (50.1369444N, 12.5427778E). Bohužel jsem k ní jel lehce nepřipraven, a tak jsem ji nenašel. Jel jsem vlastně do chatové oblast a tak trochu jsem se bál negatvní reakce okolních chatařů po předchozích negativních reakcích, například "U Čistého potoka" u Třídomí (50.1424697N, 12.7589867E). Takže jsem se raději ani neopovážil zeptat na cestu ke studánce. Jakože, kdo jim to tam leze za vetřelce + malá agresivní a útočná fifinka (smeták).

31.5.2016 - Měsíční zhodnocení čajování (květen)
Opět jsem dnes zkontroloval web Dobré čajovny, zdali nevyprodávají nějaké taiwanské oolongy. Obvykle sklizně z předešlého roku vždy vyprodávají okolo května až června. Letos to nebylo výjimkou. Nakonec jsem si vybral 2015 Dong Ding, 2015 Bai Hao a 2015 Bao Zhong. Každé balení bylo po 50 gramech. 2015 Dong Ding, který jsem dostal od přítelkyně k narozeninám, jsem již vypil. Byl opravdu dobrý, ale také velice náchylný na teplotu vody i výběr vody samotné.
Zapomněl jsem zde poreferovat o zasetí semínek stévie. Balíček stál okolo 60 korun a byla v něm jen 4 semínka. Semínka už vyklíčila a jen čekám, kdy budu moci sklízet. Určitě se těším, až si stévií osladím třeba ledový čaj.
V práci se nám z konvice uloupl veliký kus vodního kamene. Jedná se o necelé 2 milimetry vysoký kousek odlouplý ze dna plotýnky. Pokusím se tento kousek vzít domů a vařit ho v konvici na plyn spolu s vodou na čaj. Vzhledem k zásaditosti vodního kamene a pH vody okolo 6 - 7, by mohlo docházet k mírnému rozpouštění vodního kamene do vody. Další experiment. Čaj louhovat přímo v konvičce s kouskem vodního kamene.
Každý člověk zapomíná, a proto si rád nějaké okamžiky rád připomene v podobě fotek nebo zápisků. Při pročítání svých poznámek z roku 2015 zjišťuji, že jsem tehdy jel hodně na váhu čaje. Dnes čaj nevážím ani orientačně. Spíše to už mám takzvaně “v oku”. Raději dávám čaje více než méně, pak obvykle zkracuji délku louhování a louhuji při nižší teplotě. Nálevy jsou pak celkově plnější v chuti bez trpkosti.

22.5.2016 - Nedělní čajové výpečky, ale bez zelí!
Nic Guan Yin Dnes proběho druhé pražení čajů. A řekl jsem si, že když už pražím druhou várku oolongu, tak s tím sfouknu i tibetský čaj. Ano, zkusil jsem opražit tibetský čaj. A musím povědět, že pražení tibetského čaje dává opravdu veliký smysl. Pražil jsem jednu hodinu na 150 stupňů C, poté jsem troubu vypnul a ještě další cca hodinku jsem nechal čaj v troubě dojíždět, během procházky s přítelkyní kolem Radbuzy. Tibetský čaj Kang Zhuan jsem si poté připravil zalitím lístků vroucí vodou z Letkova a s přídavkem jedlé sody. Nechal jsem louhovat takových 10 minut. Scedil jsem a slil do velkého džbánku, kde jsem koncentrát naředil na požadovanou sílu. Barva byla skoro rubínová, síla čaje jemná s lehkým náznakem pražení. Opravdu výborné a bez jediné stopy trpkosti.
Před tibetským čajem Kang Zhuan jsem ještě pražil druhou várku Nic Guan Yin. Tentokrát jsem pražil 3 hodiny s teplotou začínající na 100 stupních C. Každých cca 20 minut jsem zvýšil teplotu o 10 stupňů C. Po dosažení 150 stupňů C jsem již dále teplotu nezvyšoval a poslední hodinku ji jen udržoval. Barva je tmavší a aroma je taktéž více pražené. Zatím jsem čaj vysypal do plechovky s úmyslně vidličkou poškrábaným povrchem. Ještě jsem čaj definitivně neuložil ke zrání a uvidím, co s ním vlastně bude. Chuť čaje je zatím jako tradiční TGY s lehce mléčným zakončením.
Možný experiment by mohl spočívat v upražení celé cihly Kang Zhuan. Uvnitř by mohlo probíhat pražení jinak než na okraji. Navíc cihla se vysuší a pak se lépe dělí na menší kousky.

17.5.2016 - Kempingový plynový vařič je doma
Kempingový plynový vařič Powerfix Minulý týden jsem si v Lidlu koupil plynový kempingový vařič. Mám ho jako doplnění k mému kempingovému samovaru. Už se mi několikrát stalo, že jsem kvůli vlhkému dřevu rozpaloval samovar velice dlouho a ničím jiným než novinami a třískami v něm podpalovat nechci. Plynový vařič jsem si rovnou koupil se 4 náhradními butanovými kartušemi. Konstrukce vypadá vcelku robustně a oceňuji i držadlo, které se u mnoha vařičů vůbec nenachází. Přemýšlím, že by nebylo od věci do budoucna uvažovat také o letlampě. Hodila by se jak na rozpalování kempingového samovaru, tak i na pájení, případně vaření (karamelizování cukru v krustičku). Napadá mě ještě rozpalování (toasting) doutníků a kokosových uhlíků do vodní dýmky. Na posledním výletu ke studánkám do Kokotského lesa jsem si zrovna říkal, že by se kempingový vařič hodil, neboť samovar je příliš veliký a hodí se především na delší posezení na jednom místě.

15.5.2016 - Minidegustace: Vietnamese Lemongrass Green Tea 2015
Minidegustace: Vietnamese Lemongrass Green Tea 2015 Od Zdeňka Nepustila jsem tak půl roku zpět dostal na vánoční degustaci směsku zeleného vietnamského čaje s citronovou trávou. Jakože čajovým směsím jsem obvykle neholdoval, tak od Zdeňka Nepustila mi vždy chutnaly. Mně nejvíce pověst směsek zkazily hlavně ty přearomatizované směsi z Oxalisu. Vietnamskou směsku jsem zalil vodou o teplotě cca 75 stupňů C a nechal louhovat. Nízkou teplotu jsem poznal podle pomalu rozvíjejících se čajových lístků. Ihned jsem si všiml různé barvy listů. Podle vzhledu bych řekl, že se jedná o směs dokonce 2 až 3 vietnamských zelených čajů s citronovou trávou. Pokud je tomu opravdu tak, není to žádná vada, je-li požadavek dosáhnutí přesně dané chuti. Vždyť puerhy mají také své receptury, nejsou-li single varietal. Čajová směska s lemongrass není vůbec trpká a citronová tráva čaji dodává na svěžesti. Dokonce jsem od začátku v nálevu pociťoval nasládle medové a nektarové chutě blížící se až k sheng puerhu, což je velice pozoruhodné. Poměr čaje a citronové trávy je vyvážený. Chuť citronové kůry z lemongrass není slabá, ale ani vše přehlušující. Zkusil jsem ještě druhý nálev, ve kterém byla již velice výrazná citronová tráva. Alespoň už zase vím, co si beru následující týden do práce za čaj. Mohlo by vás také zajímat v rubrice ČAJE - Směsi.

14.5.2016 - Degustace v Čajovně Sedmé nebe v Přešticích
Dnes v sobotu jsme se jeli podívat na degustace čajového kolegy Zdeňka Nepustila do Čajovny Sedmé nebe v Přešticích. Jedná se o čajovnu spojenou s meditační místností a solnou jeskyní. K zakousnutí jsme upekli muffiny z celozrnné mouky a Zdeněk přinesl i matcha sušenky. Degustace se nesly v duchu ochutnávání malého množství vychladlého nálevu ve sklenicích na víno. Musím uznat, že takto člověk dokázal ochutnat mnoho čajů, aniž by byl přepitý. Ochutnali jsme vietnamský zelený Tra Xanh Dac San Thai Nguyen, vietnamský stříbrný Tra Shan Tuyet co thu Ha Giang, do kuliček rolovaný vietnamský oolong, ceylonský bílý Yin Zhen, jihokorejský žlutý čaj Hwang Cha, jihokorejský zelený čaj Nokcha Darack Sejak, tipsový sypaný sheng puerh, starou cihličku 2002 dobrého sheng puerhu a nakonec skvělý čínský oolong Feng Huang Dan Cong. U některých čajů bohužel nevím název. Snad jsem na žádný čaj nezapomněl. Nejvíce mi chutnal vietnamský oolong, zelený vietnamský čaj připravený skoro za studena (vodou o teplotě cca 35 stupňů C), oba jihokorejské čaje a samozřejmě Fénix.

12.5.2016 - ČRo Plzeň: Zdeněk Nepustil o čajích, čajových zemích a vodě
Konečně jsem měl po nějaké době příležitost poslechnout si povídání o čajích pana Zdeňka Nepustila. Rozhovor byl vysílán 26.4.2016 a trvá necelých 26 minut. Jedná se o příjemný rozhovor v klidném a přátelském duchu o čajích, různých zemích a přípravách. Na závěr se mi líbi pojednání o důležitosti vody ve smyslu zkoušení čaje s vodami z různých zdrojů, například s filtrovanou nebo s vodou ze studánky. Vodou se totiž osobně hlouběji zabývám. Ze zkušeností totiž vím, že jakmile máte nevyhovující vodu k danému typu čaje, tak čaj z ní již chutný nelze připravit. Takže tvrzení, že voda je půl čaje, není od věci. Podívejte se třeba na mé články o vodě a o studánkách v rubrice "Ostatní". Odkaz na rozhovor s panem Zdeňkem Nepustilem zde.

11.5.2016 - Vložen článek - Studánky: V Letkově, U Čůráčku, Kokotská a Formánkova studánka
Studánky: V Letkově, U Čůráčku, Kokotská a Formánkova studánka
Byl vložen nový článek o studánkách V Letkově, U Čůráčku, Kokotské a o Formánkově studánce. Letkovská studánka se nachází v Letkově, což je cestou do Kokotského lesa, kde se nacházají všechny další studánky. Všechny studánky jsou pitelné a prostředí je čisté a příjemné. Největší vydatnost má studánka Kokotská, která byla mimochodem velice chutná. Jestli někdy budu mít do Kokotského lesa chuť zajít. Určitě nebudu váhat vzít s sebou kempingový samovar od firmy ALB forming, který jsem si před cca dvěma lety koupil.

10.5.2016 - Šálek, který vytváří povlak na hladině, tzv. "mastná oka"
Je to tak možná dva roky, co jsem si pořídil velký a glazovaný šálek na čaje. Je černý a opravdu pěkný, ale má jednu vadu. Kdykoli do něj naleji čaj, udělá se na hladině tohoto čaje povlak. To by nebylo nic zvláštního, kdyby se v jiných šálcích povlak netvořil. Zkoušel jsem použít jinou vodu, jiný čaj, různé konvičky, gaiwany, šálek začajovat i vyčistit a další. Bez výsledku. Jediné, co mě pak napadá, že kyselé prostředí čaje rozpouští nekvalitní glazuru a uvolňuje ji do čaje ve formě povlaku na hladině. Zdá se jakobych vždy použil velice tvrdou vodu. U jiných glazovaných i neglazovaných šálků se toto neděje.

9.5.2016 - Čajové moře a nádobí v práci
Konečně jsem si vzpomněl, rozhodl se a hlavně dokopal k tomu, abych si do kanceláře v práci přinesl čajové moře a nějaký yixing. Mám dvě čajová moře, a tudíž menší šlo do kanceláře. K němu i nějaký levnější yixing na zelené čaje a na oolongy. Kdyby se yixing rozbil, nebude mi to tolik líto. Zprvu chuť zeleného vietnamského čaje byla divná, další den se však chuť spravila. Přece jen tuto konvičku jsem již dlouho nepoužíval. Vlastně jsem si přinesl také menší yixingský gaiwan (zhong). Porcelánovou konvičku se sítkem zde stále mám, avšak nejspíše jí nechám jako cestovní konvičku na služební cesty.

4.5.2016 - Nic Guan Yin - Kuro-Seno Oolong: Opraženo, uloženo ke "zrání"
Dnes jsem po práci a nápadu k experimentování zkusil skoro celý balíček 250 gramů této údajné TGY opražit. Oolong jsem předpražil na pánvi za stálého míchání na nízkém plamenu a mezitím jsem rozehříval troubu na 100 stupňů C. Poté jsem vysypal oolong na plech a nechal pražit. První půlhodinu se čaj pražil na rovných 100 stupňů C. Na další půlhodinu jsem zvýšil teplotu na 110 stupňů C. Další půlhodinu jsem pražil čaj na 120 stupňů C a poslední půlhodinku jsem pražil na 130 stupňů C. Celkový čas pražení byl tedy 2 hodiny, kdy teplota začinala na 100 stupních a končila na 130 stupních C. Rád pražím čaje. Inspirací se mi stal turecký čaj Rize. Teploty a čas jsem si odvodil spíše z vlastní zkušenosti vůně a barvy pražení čaje Rize a mých starších oolongů. Když jsem TGY (Nic Guan Yin) oolong měl opražen pouhou hodinku, příšlo mi to jako doba lehkého opražení, respektive zotavení oolongu. Myslím si, že po třech hodinách by se oolong blížil vysokému stupni opražení. Oolong jsem nakonec nasypal do plechovky po mexickém nápoji Jumex (o kterém jsem psal níže), vložil jsem na dno plechovky dva odchytávače kyslíku z balení japonských zelených čajů a plechovku zavřel. Plánuji také uzávěr zavoskovat pravým včelím voskem od mého táty včelaře.

4.5.2016 - Challenge: Jak zlepšit Nic Guan Yin - Kuro-Seno Oolong? Chaozhou!
Když už mám tento nic moc čaj, napadlo mě si trochu zaexperimentovat. Po prvním seznámení se s čajem jsem ihned koketoval s myšlenkou opražení čaje (angl. roasting). Dočetl jsem se, že se pražení čajů dělí na 3 stupně. První lehké je na oživení chuti, zotavení a zbavení se vlhkosti, druhý stupeň je střední pražení (medium roasted), kde se kloubí chutě květin i praženosti (typicky tradiční verze taiwanských oolongů) a třetím stupněm je vysoké opražení (high roasted), kde lze pocítit převážně pražené složky. Četl jsem, že ideální teplota je okolo 100 stupňů C, avšak lepší je začínat s nižší teplotou a postupně po desítkách minut zvyšovat teplotu. Důležitým faktorem upražení je převážně barva a aroma, protože každý oolong se praží jinou dobu, kvůli velikosti čajového listu, resp. kuliček. Již jsem si na malých vyvoněných čajích vyzkoušel nějaké to domácí praženíčko, takže už bych to mohl mít v oku i nosu.
Dnes jsem si vzal do práce tento nic moc oolong a překvapivě v plechovce změnil vůni. Je pravda, že plechovku jsem nechal omylem u výfuku ventilátoru z notebooku, takže čaj se tím mohl zbavit přebytečné vlhkosti a mohl se i jaksi zotavit (taková předehra k lehkému pražení na zotavení). Možnosti experimentu na skladování různě upraveného oolongu. 1) tak, jak vyšel ze zataveného sáčku, 2) vyvětraný na normálním nebo teplém vzduchu, 3) lehce opražen, 4) středně opražen, 5) vysoce opražen.
Poté, co jsem si zkusil připravit tento vyvětraný oolong metodou Chaozhou, se mi zdá čaj určitě alespoň trochu pitelný. Protože technika Chao Zhou prý byla vyvinuta pro přípravu málo kvalitních nebo dokonce hrubších čajů s hrubou chutí a z těch prý dokázala i přes to dostat dobrou chuť.

29.4.2016 - Přišla TGY z Aliexpress.com
Dnes mi přišla zásilka s TGY z Aliexpress.com. Nebudu to dále protahovat. Čaj měl být údajně ze sklizně 2015. Po otevření balení absolutně žádná květinová, oxidovaná, ani pečená vůně. Spíše bych řekl, že spíše aroma sena, kůry a klacků - takže taková Nic Guan Yin - Kuro-Seno Ooolong. Vzhled kuliček je pěkný, ale TGY má přece jenom menší kuličky. Takže první zklamání. Další zklamání byla chuť výluhu (schválně neříkám chuť čaje). Výluh chutnal jako kdyby byl připraven z pár let staré a vyčichlé byliny s přídavkem sena a kůry. Vylouhovaný list je na TGY příliš veliký a až nestandardně tuhý, je málo oxidovaný a lísky jsou sklízeny doslova s větvemi. Připadá mi, jako by vzali křovinořez a posekali nějaký živý plot. Takže prodejce má určitě zaručen adekvátní feedback. A to jsem si vybral prodejce s velice vysokým hodnocením. Je ale pravda, že zde nejvíce nakupují Rusové a ti dají kladný feedback s plným počtem bodů snad na cokoli, co si koupí. Přítelkyně má asi pravdu, když říká, že na Aliexpress se vyplatí kupovat pouze náušnice. Zkusil jsem čaj ještě trochu zachránit a zkusil jsem ho vypéct. Chuť již byla lepší a čaj se dal pít. Nechutnal tedy již jako seno s kůrou. Takže o zbytku čaje již vím, jak ho využiju. Je fakt, že jsem tento výsledek čekal a čaj si objednal převážně na experimenty s vypékáním oolongů. Mé přání se vyplnilo, asi jsem negativista (aneb trocha cynismu).

25.4.2016 - Koprovost a rychlokvašky Budvaru
V Lidlu jsem si na služební cestu koupil six-pack plechovek Budvaru 12 v retro edici. Cena byla vcelku přijatelná. Budvar sice není moje oblíbené pivo, ale opět jsem mu chtěl dát Budvaru šanci, že se třeba zlepšil. Po dlouhé době jsem překvapivě v tom dvanáctistupňovém ležáku necítil výraznou koprovost a pachuť (pořád zde ale byla). Chuť Budvaru se vymyká snad každému pivu, které jsem za život pil. Nedivím se lidem, kteří mají z Budvaru bolehlav. Já tedy nemám, ale chuť je opravdu specifická. A teď jedna konspirační teorie. Co když vaří Budvar z chmelu Sorachi Ace? Nedávno totiž Permon vydal nový single hop Sorachi Ace. Mimo chutě rychlokvašek (mléčného kvašení) cítím také obyčejné okurky naložené v kyselém nálevu a lehce kopru. Vše doplňuje další nakyslá chuť a dehtovost mumia. Na Slovensku na služební cestě jsem si pak večer na hotelu otevřel Budvar 12 a hned mě to trklo. Chuť je skoro stejná jako Permon Sorachi Ace. Opravdu pak ale netuším, co může v Budvaru vytvářet tak zvláštní chuť a aroma kyselých okurek s koprem. Zprvu jsem si myslel, že se jim jen nepovedla várka, ale takto chutná drtivá většina piv od Budvaru. Napadá mě pak jen ten chmel, použitý kmen kvasnic, teplota (do)kvašení nebo skladování. Jednou se mi právě z extrémně koprového Budvaru 12 udělalo převelice špatně, a to jsem měl jen jedno pivo.

21.4.2016 - OffTopic: Na troše srandy bylo něco pravdy
Je to nějaký ten rok a pár měsíců zpět, co jsem si začal dělat z kamarádů srandu. Tvrdil jsem, že když na mobilní telefon existuje nabíječka, musí logicky existovat i vybíječka, jinak bych ho nemohl znovu nabít. Z pouhé legrace se stal zajímavý nápad po mé zkušenosti s BenQ T3. Občas totiž telefonu zhasne displej a nereaguje absolutně na nic. Vypadá to, že je absolutně mrtvý včetně baterie. Zjistil jsem však, že telefon není až tak mrtvý, jak na první pohled vypadá (alespoň podle aktivity telefonu po znovuzprovoznění). Hlavní problém tkví v integrované baterii, takže člověk nemůže udělat reset vyndáním baterie. Člověk PA čeká a čeká, až se baterie úplně nevycucne sama do 0%. Pak stačí jen po několika dnech strčit do nabíječky a čekat. Škoda potom, že opravdu neexistuje jakási “vybíječka” na mobil. Protože pokud máte nízkou spotřebu energie, nefunkční displej a nabitou baterii, klidně můžete čekat i více než dva dny. A pokud nemáte náhradní telefon po ruce, nemůžete se nikdy na tento telefon spolehnout. Takže, ať žije vybíječka pro telefony s integrovanou baterií!

19.4.2016 - OffTopic: Opět telefon BenQ T3 od O2 - NEFUNKČNÍ!
Tak neuběhl ani rok a telefon BenQ T3 od O2 se již popáté rozbil! Zatím byl na 4 reklamacích se shodným problémem, z čehož pouze první reklamace byla uznána formou výměny zboží. U zbytku reklamací se “závada neprojevila”, ale telefon se z reklamace vrátil vždy funkční. Telefon se z ničeho nic vypne a nereaguje na žádné povely. Je úplně mrtvý. Nereaguje na hard reset, na tlačítko spuštění ani na připojení nabíječky. Bohužel nejde vyndat ani baterka, protože je integrovaná. Tento problém hlásí na internetu mnoho lidí. O2 o tom ví, ale nijak kladně se k tomu nestaví. Asi mu nezáleží na stávajících zákaznících. Na pátou zbytečnou reklamaci ho dávat nebudu, nemá to smysl. Akorát zase budu zbytečně měsíc čekat. Při sepisování reklamačního listu stejně jako u nového nepoškozeného telefonu s fólií napíšou “mt špinavý s oděrky”. U rok starého telefonu to chápu, ale když toto napíší i u nového telefonu, ze kterého jsem ani nestačil sundat fólii z displeje, to už mi hlava nebere. Asi aby měli nějakou páku, že si za to může zákazník sám. Zase si budu připadat jako blbec, až opět řeknou, že telefon normálně funguje a že mi reklamaci tedy neuznávají. Je pravda, že na internetu jsem četl i to, že se telefon po pár dnech až týdnech vzchopil a šel zapnout (možná se vybila nevyjímatelná baterie). Jenže já nemám čas čekat dny či týdny na to, až (a pokud vůbec) se telefon uráčí zapnout. Ono je už docela otravné, nosit neustále myslet na to, abych s sebou vždy měl dva telefony. Druhý starší telefon jako náhradní, kdyby mi BenQ T3 klekl. Od O2 si již telefon nikdy nekoupím.

18.4.2016 - Příprava čajů ve stoje versus v sedě
Tak nějak pořád přemýšlím, čím to bude, že se mi čaje v novém bytě připravují hůře. Napadlo mě několik variant včetně změny prostředí, světelnosti v místnosti, změny vody a výšky stolů. V pokoji v Sokolově jsem také neměl žádný čajový koutek, ale i tak mi to tam vyhovovalo více. Čím více však nad tím přemýšlím, dochází mi, že to bude tím, jestli připravuji čaj v sedě něvo ve stoje. V Sokolově nebo na koleji jsem ve většině případů při přípravě čajů stál, protože jsem měl čajové moře umístěno na druhém vyšším stole. Nyní se čajové moře nachází na nízkém stolku v obýváku a sedím na příliš měkkém gauči. Jsem zvyklý při čajování spíše stát. Přijde mi, že si pak čaj lépe vychutnám. Asi tak mnou proudí energie lépe, než při sezení a v klidovém stavu, což je naopak v rozporu s kulturou čajování v Japonsku, Číně apod. Při stání jsem agilnější. Obvykle se mi při stání málokdy stalo, že bych zavadil o čajové nádobí a skoro ho shodil. V sedu, jsem zjistil, že nemám takovou stabilitu v držení a nemám takový přehled o čajovém nádobí na moři a spíše tak čaj vyliji nebo převrhnu nějaké nádobí.

5.4.2016 - Studánka Petrovka, Plzeň - Bolevec
Studánky: V Letkově, U Čůráčku, Kokotská a Formánkova studánka Každý den se snažím chodit do práce a z práce pěšky lesem. Dnes jsem si cestou na konečnou stanici Košutka plzeňské tramvajové linky č. 4 udělal zacházku na studánku Petrovka (49.7846986N, 13.3725006E). Ta se nachází za domky přes hlavní silnici silnici směrem od Šídlovského rybníka a Ranče Šídlovák. Studánka je hezky označena směrovníkem a nelze ji minout. Kolem vede modrá a červená stezka a také Sigmondova stezka. Studánka Petrovka je na hranici s PR Petrovka. Studánka byla v roce 2013 rekonstruována Sdružením Boleveckých rodáků. U studánky se nachází taktéž naučná tabule. Celkové prostředí je velice světelné, čisté, příjemné, s břízami a lavičkou. Podle poslední aktualizace ze srpna 2015 je voda značně zakalena a nepitelná ani po převaření, což mohu potvrdit i dnešním dnem a upozorňuje na to i cedule na studánce. Z návštěvy studánky jsem pořídil několik fotek. Omlouvám se za kvalitu fotek → foceno mobilním telefonem. FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4.

4.4.2016 - Panorama na Mapy.cz
Panorama na Mapy.cz, aneb spíše pro více uživatelů vžité označení StreetView, je na Mapy.cz již pár měsíců. Samozřejmě v Plzni v naší ulici kvůli rekonstrukci silnice není Panorama k dispozici. Co je ještě více k smíchu, tak to je pohled na aktuální mapu. Aktualizovaná mapa každým dnem ukazuje vše, jen ne okres Sokolov a mimochodem ani okolí Jihlavy. Z kraje Vysočina jsem již zaznamenal upomínky na nedostupnost Panorama od jiných lidí. Aneb i já vidím v v okolí Karlových Varů a Sokolova stále jen pivní a čajové sucho! Ano, je zde výjimečné pivo Permon, Karel IV, Svatý Florian, pár dobrých i Dobrých čajoven aj., ale i tak je v jiných krajích daleko větší nabídka těchto komodit a podniků. Možná i kvůli větší poptávce.

3.4.2016 - Minidegustace: 2010 Mo Zhen Jing Gu Purple Needle Puerh
Minidegustace: 2010 Mo Zhen Jing Gu Purple Needle Puerh Jedná se sypaný fialový sheng puerh. Tento vzorek jsem dostal od pana Zdeňka Nepustila z Jiaogulan.cz/shop. Barva je světle žlutá, načervenalá. Lístky vypadají jako černé jehličky, jsou velice úzké a dlouhé. Jsou tvořeny tipsem a jedním velice mladým lístkem. Vylouhovaný list vypadá zeleno-šedivě. Nenechte se zmást barvou nálevu, která vypadá jako by se list ani nevylouhoval. Stačí opravdu jen pár sekund a čaj je silný, kořeněnější, pálivější a natrpklejší. Objevuji také masité chutě a chutě liči. Hodnotím čaj v chuti jako kombinaci bílého čaje Yin Zhen (chutí i vzhledem listu jehliček) a oolongu Feng Huang Dan Cong (kvůli chuti liči, medu). Samozřejmostí je základní chuť klasického shengu (květiny, sladkost) a fialového puerhu (pikantnost, kořeněnost, masitost, pepř). Musím vás upozornit na jednu zvláštnost. Doporučuji provést velmi rychlý oplachovací nálev - vlastně jen spaříte lístky. Neobávejte se ale zvláštního aroma po zkaženém mase a jakoby tlející chuti. Toto jsem cítil i u jiného fialového puerhu Shi Dai Mao. Pokud tlející aroma nezmizí, zkuste provést i druhý rychlý oplachovací nálev. Ono chce si na tuto chuť chvíli zvyknout. Tento puerh má silně povzbudivé účinky. Cítím se po něm naspeedovaný.

1.4.2016 - Polemika nad zráním a skladováním čajů
Nyní jsem něco zkoumal na internetu o dlouhodobém uchovávání čajů. Na nějakém blogu bylo psáno, že je nutné se zbavit (logicky) kyslíku, a to se provádí tak, že se do skladovacích nádob dávají polštářky s železným práškem. Vzdušný kyslík pomalu oxiduje v železité a železnaté ionty a zanechává atmosféru okolo čaje bez kyslíku. Tato metoda je vhodná pouze za předpokladu, že čaj chceme skladovat dlouho, a také již atmosféra uvnitř zavřené nádoby musí být upravená. Obvykle se čaj skladuje v dusíkové atmosféře. Avšak mezi listy, například u TGY, i tak zůstává trocha vzduchu obsahující kyslík. Avšak s takto malým množstvím kyslíku si právě tato oxidační metoda dokáže poradit. Když jsem se tedy tak podíval do své plechovky, uvědomil jsem si, že na některých vnitřních místech víčka se objevují ostrůvky rzi. Je to vlastně očima viditelný důkaz kyslíku v plechovce, ale navíc je to plus, protože sama plechovka vlastně požírá vzdušný kyslík a tvoří si vlastní vnitřní atmosféru (mikroklima). Samozřejmě vím, že se touto metodou “reznutí plechovky” nikdy úplně nezbavím kyslíku v plechovce, ale do budoucna to jakýsi význam má. Navíc jsem si již odpověděl na otázku.
Stálo by to za experiment vzít nějakou starší, plechovku, novou plechovku a novou plechovku s úmyslně poškrábaným vnitřním povrchem. Poté vložit stejné množství totožného čaje, zavřít a zatavit celou plechovku třeba voskem včetně spár plechovky. Také by chtělo vyzkoušet zrání respektive stárnutí či degradaci čaje v zapečetěných nádobách s různou atmosférou, například v atmosféře dusíku, argonu, oxidu uhličitém nebo právě v čistém kyslíku pro legraci a srovnání. Zajímavé by bylo zjistit v jaké atmosféře a za jaké teploty se po jaké době vyvíjí určité prvky chutí a podle toho zkoušet mixy různých plynů.. Ale to už zabíhám příliš do strojírenství, chemie a svařování. Hold technik se ve mně asi nezapře. Měla to být krátká poznámka a zase je to na článek.
Za chvíli mi přijde půl kila TGY, takže možnost experimentu zde existuje. Chce někdo spolupracovat?

1.4.2016 - Zrání Che Xanh Thai Nguyen v plechovce
Vždy jsem si raději nechával zelený vietnamský čaj Che Xanh Thai Nguyen v originálním sáčku, protože v něm krásně květinově voněl a měl po připravení nálevu příjemnou chuť. Při služebních cestách jsem byl nucen si čaj dávat do plechovek, z nichž jako nejlepší tvarem i stylem zavírání se jevila plechovka od čaje LYONS Jasmine Tea na 125g čaje. Tuto plechovku si lze vyhledat na internetu zadáním celého názvu do hledáčku. Plechovka je navíc i pěkná, tyrkysová (snad jsem tu barvu řekl podle žen správně). Zjistil jsem, že i zelený čaj dokáže jaksi trochu uzrát, respektive zlepšit chuť, pokud se uloží alespoň do podobné plechovky. Důležité je na ní právě to víčko, které nepropustí tolik vzduchu jako klasické čajové plechovky. Nevím, jestli byly staré plechovky vyráběny odlišně, ale ty nové, byť stejného typu, se mi tolik neosvědčily. Čaj v plechovce takto uložený pak sice ztrácí takovou tu květinovou svěžest, ale naopak začne získávat těžší medové a hutnější trávové chutě. Dokonce v čaji cítím i lesní ovoce, a to nemám nikde poblíž plechovky žádný ovocný čaj. Víčko plechovky je opravdu pevně zavřeno, že ho vždy musím vypáčit lžičkou. Upozorňuji, že toto není apríl!

24.3.2016 - Plechovka na zrání oolongu
V Normě jsme si s přítelkyní koupili mangový nápoj vyrobený v Mexiku - JUMEX Néctar de Mango. Nápoj byl ve velice zajímavé znovu-uzavíratelné silnostěnné plechovce. Asi ji použiji na uskladnění (případně přenášení) nějakého čaje. Víčko by se dalo hezky zatavit voskem.

20.3.2016 - Objedenávka Tie Guan Yin z Aliexpress.com
Již delší dobu jsem si chtěl objednat nějaký čaj z Číny. Lákaly mě nabídky prodejců z Aliexpress.com. Je fakt, že puerhy se tam bojím koupit. Hlavně, když je u každého puerhu napsáno "30-50 year old puerh". I kdyby cena nebyla vysoká, tak je to příliš veliké riziko. K tomu bych raději zvolil ověřený e-shop typu Chawangshop.com nebo Yunnansourcing.com. Na Aliexpressu jsem si 13.3.2016 našel dobrého prodejce s vysokým hodnocením a koupil jsem si 2x 250g Tie Guan Yin za 13.50 USD (k dnešnímu datu v přepočtu 330 CZK). Je to opravdu luxusní cena → 0,66 CZK za 1 gram. V Dobré čajovně cena TGY vychází cca na 3,2 CZK za 1 gram a cena taiwanských oolongů překračuje i hranici 6 CZK za 1 gram. Cena na Aliexpressu je skvělá, pokud bude čaj také skvělý k pití. Snažil jsem se vyhýbat se jakémukoli oolongu, který by měl v názvu či popisu byť jednu zmínku o mléčnosti, protože to bývají ve většině případu fake oolongy, respektive oolongy nízké kvality s hnusným, smradlavým a chemickým, mléčným postřikem (viz Hnus Guan Yin Shitty Green Tea). Prodejce během následujících pár dní po objednání odeslal a já tak čekám, kdy mi zásilka dorazí.

10.3.2016 - ČT1: Zdeněk Nepustil o japonských čajích
Nemohu nepřidat velice pěkné povídání mého čajového kolegy Zdeňka Nepustila o japonských čajích na ČT1 v pořadu Sama doma z pondělí 7.3.2016. Video má necelých 10 minut a je dostupné na webu České televize. Povídání začíná v čase 39:20. Odkaz zde

7.3.2016 - Vložen článek - Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf
Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf
Byl vložen nový článek o pramenech Gisela a Rudolf v obci Prameny (dříve Elisabethbad). Tyto prameny jsou velice chutné. Provedeny byly testy na různých čajích, z nichž lze poznat, ke kterým čajům bude párování vhodnější. Okolí je pěkné, upravené a nově revitalizované. V obci se dále nacházejí Obecní pramen, Hublův pramen, Barachův pramen a Vincentův pramen. Pokud si chcete udělat výlet do Pramenů a na Kladskou do rašelinišť, určitě neváhejte kliknout na tento článek.

6.3.2016 - Web se opět rozběhl
Jelikož mám již PC stůl a mohu pohodlně psát u stolu, proběhl veliký update webu. Aktualizoval jsem poznámky, přičemž starší z roku 2015 jsem přesunul do archivu. Aktualizoval jsem rubriku Osobní. Během zítřka nejspíše vložím napsaný článek o pramenech Gisela a Rudolf v obci Prameny. Jsem rád, že se již mohu opět věnovat svému webu tak, jak jsem se mu věnoval před koncem studia na VŠ a před začátkem stěhování. Jinak z malé místnosti, původně navrhované jako čajovna, nakonec sešlo. Byl z ní udělán sklad na takové ty věci, které se obvykle dávají do skepa. Čajovna bude řešena formou malého čajového koutku v obýváku.

4.3.2016 - Už se to rýsuje
Měcíc utekl opět jako voda a já se ani nenadál. Zelený vietnamský Che Xanh Thai Nguyen mi došel, musím tedy koupit nový. Ještě jsem se k tomu nějak nedokopal. Uvažuji o objednávce puerhů ze zahraničí. Bohužel, zatím mám větší výdaje na zařizování bytu a na čaje pak již nezbývá toliko financí. Už se to ale rýsuje. Ze zahraničí bych totiž kvůli poštovnému chtěl objednat spíše více věcí, takže bych utratil hodně. Naopak tady v ČR kupuji čaje dráž, ale zase nemusím kupovat kvanta. Zatím tedy dopíjím zbytky. Nejdříve ty lepší zbytky a nakonec ty horší. Vlastně mám ještě schovaný jeden ceylonský Gunpowder. Jedná se o plechovkový čaj, avšak voní i chutná velice dobře, takže si ho šetřím.

9.2.2016 - Aktualizace webu a nějaké info
Tak se nám již nový byt hezky rýsuje a za nějakých pár týdnů bych mohl mít konečně i svůj PC stůl. Nedávno jsme si koupili knihovny, ve kterých jsem si dvě poličky vyhradil na konvičky a čajové nádobí. Přibyl nám i stolek do obýváku, takže už mám konečně kam umístit čajové moře. V práci v Plzni a na Slovensku stále piju klasiku, a to zelený vietnamský Che Xanh Thai Nguyen. Dále v práci dopíjím hodně směsek a čajů, které bych normálně nepil. Na Vánoce jsem dostal jeden Basilur Winter Tea (10x2g). Sice se jedná o červený ceylonský brusinkový ovoněný čaj v sáčku, ale je překvapivě dobrý a v práci ho stejně vypiju.

25.1.2016 - Tak už máme ty internety
K dnešnímu dni je to přesně tři měsíce od zažádání o připojení do spolku jménem PilsFree. Do kolonek jsem musel vyplnit, co bych pro spolek chtěl dělat a jak bych mu mohl pomoci. Prý se mi ozvou do několika pracovních dní. Mé počáteční nadšení odeznělo již po několika týdnech nečinnosti z jejich strany. Nakonec jsem si vlastně vše musel oběhávat sám, ještě k tomu je nahánět jak ovce do ohrádky. Po cca dvou měsících mi zavolal pán a ptá se: “Dobrý den, PilsFree. Už u vás někdo byl na ten internet?” Nakonec kvůli vadě na kabelu bylo nutné vše odložit o dalších pár týdnů. Nevadilo by mi ani tak čekat, jako to, že se mi nikdo neozval ani na mail. Stačilo by třeba odepsat pouhé: “Omlouváme se, ale z důvodu vytíženosti techniků bude celá záležitost vyřízena až za xxx dnů/týdnů.” Cítím se nakonec trapně a zesměšněn, když se po třech měsících konečně věci hnuly. A aby můj údiv neopadl, dozvěděl jsem se ještě od pána s usměvem, polohlasem, suše a lehce s cynismem: “No, tak to bude za čtyřista, no.” Zprvu jsem se trochu usmál, neboť to z jeho úst při daném výrazu obličeje znělo jako legrace. Pár takových kamarádů mám, i já si takhle srandu někdy udělám. “Zasíťování v tomhle domě ani router není od PilsFree, tak se na to nevztahuje instalace zdarma.” To kdybych věděl, tak si to všechno udělám sám, ale já jsem byl zase hodný a nechtěl jsem se jim hrabat do kabeláže, aby mě pak nemohli z něčeho nařknout. Je to podobné, jako když si koupíte nové auto se zárukou, takže musíte chodit na pravidelné servisy k autorizovanému servisu. Také mi to pán mohl říct předem, že se něco bude platit.
Ponaučení: Pokud možno... od nikoho radši nic nechtějte a všechno si udělejte sami. V nejhorším můžete říct, že jste to nepodělali vy, ale že už to tak bylo. A také se předem zeptejte, jestli budete mít instalaci zdarma, i kdyby na svém webu o tomto poplatku nic neměli. Po rychlosti vyřizování věcí nemám už ani zájem dávat si zdarma server do jejich serverovny s optikou. Umístění do serverovny by zabralo asi hodně času při jejich rychlosti vyřizování, ale spíše se bojím, jak dlouho by trvalo server ze serverovny odnést, pokud vůbec.
Na to, jak se spolek navenek prezentuje a staví optiky, cítím nakonec již při vstupu zklamání a zároveň vztek (také sám na sebe), že jsem do spolku nakonec vstoupil. To už je daleko lépe organizovaný strahovský SiliconHill. Z něho by si měli vzít v PilsFree příklad. Bohužel další možnost kabelového připojení k internetu je v našem bytě pak pouze od O2 a tam už mě také naštvali dostatečně a jen tak si od nich dobrovolně zase něco nekoupím.