mainlogo

POZNÁMKY 2017


Poznámky z roku 2016, Poznámky z roku 2015, Poznámky z roku 2014, Poznámky z roku 2013

TIP: Dostali jste se sem přes vyhledávač nebo hledáte něco konkrétního? Zmáčkněte CTRL+F a slovo zadejte přímo. Stiskem na ENTER hledáte další výrazy. Příklad: "puerh" → nalezne vše, kde se vyskytuje toto slovo, například puerh cake. Zadat můžete i konkrétní datum poznámky, pokud bylo zobrazeno ve vyhledávání.

29.11.2017 - Neúspěšné shánění nejen Matcha v DČ Plzeň
Již nějaký ten půlrok (spíše déle) se pokouším sehnat v kamenné prodejně Matchu a nejen ji. Pokaždé, když přijdu do čajovny, tak mají absolutně vybrakováno. Už ani nechodím dovnitř, ale koukám přes výlohu, jestli mají stále prázdné regály. Buď tedy objednají malé množství a vždy je hned vyprodané, nebo prostě neobjednávají vůbec. Mám informace z jiného zdroje, které by tento stav vysvětlovaly, ale ty si nechám pro sebe. Přemýšlel jsem poté už jen o možnosti objednat Matchu Natural na vaření z přímo eshopu Milcu čaje spolu s dalšími nějakými čaji. Nejspíše by se jednalo o Darjeeling. Ten jsem neměl, ani nepamatuji.

26.11.2017 - Opětovné vypečení Nic Guan Yin - Kuro-Seno Oolong
Tímto dnem byl opětovně vypečen můj oolong, který jsem zakoupil pro potřebu testování pečení oolongů. Od chvíle prvního vypečení a uložení 4.5.2016 (link) uplynulo už 1,5 roku. Za tu dobu jsem měl několikrát chuť uvařit si čaj a ochutnat. Vždy jsem však odolal. Před pečením čaje jsme v troubě pekli vlastní chleba z žitného kvásku, takže jsem měl teplotu trouby na 200 stupních C. Bohužel jsem zapomněl teplotu snížit, takže je čaj více vypečen, než bych původně chtěl. Každopádně, nejednalo se o nějak drahý čaj, proto mi ho není líto. Uložen byl opět ještě horký do plechovky od nápoje Jumex s pohlcovači kyslíku, které známe z japosnkých čajů.

10.11.2017 - Objednávka chasenu a chashaku z Aliexpressu
Již delší dobu se pokouším sehnat Matchu. Původně jsem ji chtěl objendnat z DČ v Plzni. Nejspíše ji objednám jinde. Nicméně bych chtěl pití matcha přivést na vyšší a “obřadnější” úroveň. Pokukoval jsem po chasenech a chashaku. Za bambusovou špachtličku a metličku dávat 500 Kč a více se mi jeví jako vtip (více než 500 obvykle za japonské originály). Proto jsem si tyto věci objednal z Aliexpressu. Chasen za cca 4.29 USD, chashaku za cca 1.49 USD. “Je to jenom blbej kousek bambusu,” říkal jsem si. Pro jistotu jsem objednal každou věc dvakrát, kdyby se mně nebo cestou z Číny něco rozbilo. Ještě sháním hishaku (naběračku na vodu). Ta stojí v ČR od cca 200 do cca 1200 Kč (1200 Kč za japoský originál). Na Aliexpressu jsem ji bohužel nenašel. Na Amazonu cca v přepočtu 340 Kč. Raději se bez ní obejdu. Chawan udělám z toho největšího šálku, který mám.

28.10.2017 - Výlet do Stráže nad Ohří pro Korunní kyselku
Není to tak dávno, co jsem se dozvěděl o volně dostupném pramenu Korunní kyselky mezi obcemi Stráž nad Ohří a Korunní. Rozhodli jsme se s přítelkyní, že si tam uděláme výlet. Babička mi tvrdila, jak je tam dobrý přístup. Ptal jsem se jí, jestli si to neplete s Matonni z Kyselky u Karlových Varů. Prý ne. Nakonec jsme zjistili, že si to na sto procent spletla. Přístup je horší, je z kopce a když je po dešti, tak je cesta velice kluzká, bahnitá a nebezpečná. Teoreticky by měl být možný druhý přístup od nádraží podél kolejí. To ale nevím, jak daleko lze až zajet autem k pramenu. Kyselka teče velice málo a přerušovaně. I přes to se nám povedlo napustit celkově přes 20 litrů do PET lahví. Nedávno byl údajně podle Estudanky.eu opraven přístřešek pramenu. Moc to tak nevypadá. Každopádně je minerálka velice lahodná, podobná Mattonce z Kyselky (prostě karlovarské prameny). Železo si po pár týdnech v lahvi sedne a minerálka je pro citlivější lidi daleko pitelnější. Nejlépe však stejně chutná čerstvě natočená.

30.9.2017 - Čajovací výlet k dobříčské rozhledně Radost
Dobře, jedná se o jarovskou rozhledu, nikoli o dobříčskou rozhlednu, protože není v katastru Dobříče (ačkoli rozhledna Radost leží přímo u Dobříče). Zprvu jsme zakempili u rozhledny v přístřešcích součástí nejspíše nějaké místní střelnice, protože zde byly rozstřílené střelecké talíře. Pro kolemjdoucí jsme byli velice zajímaví. Přinesli jsme si s sebou totiž svačinu, čaj, dokonce i plynový kempingový vařič. Celkem foukal vítr, a tak by se více hodil kempingový samovar. Ten by lépe za větru hořel, ale na druhou stranu by se naopak za větru špatně rozpaloval. U plynového vařiče naopak dobré zapálení, ale vítr odfukoval plamen. Připravili jsme si Dong Ding a sheng puerh. V tu dobu již začínalo podzimní počasí, takže když nám začala být zima, věci jsme sbalili, šli na rozhledu a poté jeli domů.

3.7.2017 - Vložena degustace - 2017 Yunnan (Simao) Cui Ming (zelený čaj)
2017 Yunnan (Simao) Cui Ming
Byla vložena nová degustace zeleného čínského čaje 2017 Yunnan (Simao) Cui Ming. Čaj jsem dostal jako dárek a pochází z čajovny U Modrého slona. Velice delikátní, jemný a nektarově nasládlý čaj doplňuje meruňková chuť (osmanthus) spolu s chutí umami po japosnkých čajích a pečenou chutí po zeleném Long Jing. Vše zakončuje lehká natrpklost, která se mění v dochuti na výrazně nasládlou chuť se špetkou štiplavosti. Pro více fotek a informací si degustaci rozklikněte. There is also an English conclusion as well.

2.6.2017 - Degustace ačokči (Cyclanthera pedata)
Minulý rok jsem dostal od mamky zvláštní plodinu jménem ačokča. Jedná se o jihoamerickou rostlinu, která vypadá jako paprika a chutná po okurce. Proto se nazývá lidově paprikookurka. Semínka jsem z plodu vyndal a plod snědl - byl dobrý. V cca půlce letošního března jsem si semínka ačokči vysel. Rostlinky ačokči jsem rozdal po příbuzných a kamarádech. Nakonec se jí daří nejlépe u mě v práci v kanceláři u velkého okna. Je pravda, že tu máme skoro zimní zahradu. Dnes jsem se rozhodl jeden největší plod ačokči sklidit. Délka cca 7 cm a šířka cca 2 cm. Semínka byla ještě zelená, a tak si myslím, že ještě nebudou zralá. Nicméně zkouším je znovu klíčit. Kolegyně je totiž na ačokču také zvědavá. Chuť je, zdá se mi, poněkud jinačí, než co si pamatuji z minulého roku. Ta moje ačokča chutná lehce po paprikách, hodně po okurce a pak vzdáleně cítím chuť jemně oxidovaného nevypečeného oolongu (TGY, Dong Ding) a jakousi ovocno-květinovou dochuť. Dochuť trvá velice dlouho, ačkoli je opravdu slabá. Cítím vzadu v ústech možná liči a nektar lučních bylin. Dá se nakládat jako okurky, nebo plnit jako papriky. Podle Wikipedie prý pomáhá snižovat cholesterol, pomáhá při cukrovce a snižuje vysoký krevní tlak.

27.5.2017 - Brewstock 2017 na plzeňské náplavce
V pátek a sobotu se konal jeden z mnoha pivních festivalů. Ty se za posledních pár let rozmohly jako houby po dešti. Už ani nevím, na který pivní festival dříve jít a jaké pivo dříve ochutnat. Protože odpadl víkend na chatě s kamarády, rozhodli jsme se s přítelkyní jít na Brewstock 2017 na náplavku v Plzni. Čepovalo se do všeho, co mělo rysku, ale především do zálohovaných pivních sklenic Brewhemian. První den jsem pil míry 0,3 litru, ale abych ochutnal piv co nejvíce, dával jsem si degustační míry 0,1 litru. Jaká piva jsme ochutnali (nechám to napsané formou automatického záznamu):
Chýně - Kolařská 11 (vzpomínka na chatu), Pivovarský dvůr Zvíkov - Zvíkovský Rarášek 11 (pšeničné zázvorové pivo, zázvor nešel vůbec cítit), Černý Potoka - Californiaaan APA, Lucky Bastard - Coco 13 APA (nejlepší pivo festivalu s chmelem Taurus a Sorachi Ace), Řemeslný pivovar Hellstork - Pina Colada 8 (chutnalo spíše jako limonáda, než pivo), Hellstork - Berliner weisse + kokos, ananas, TANKER (Estonsko) - Hallucination ale (jemné aromatické, 7,6 % alc., nezdá se to na takové silné pivo, ten týpek byl opravdu cool), TANKER - Black Currantine, sour ale fruit beer (chutnalo i vypadalo spíše jako kyselé ovocné víno), Raven - Hells Bells 13 APA (dobré pivo, ne moc aromatické), Jihlavský radniční pivovar - Single Hop Ale Chinook, Pivovar létající chroust - President of craft beer (dal jsem si jediné pivo, kde nebylo napsáno, že se jedná o tmavé, ale byla to prý black IPA; prý to tam bylo napsáno, ale já nic neviděl), Siberian - Lolli Hop ale, Matuška - Apollo Galaxy 13, Pivovar Chříč - Nocturno noční Ale 13 (vynikající pivo, pěkná a milá obsluha), Pivovar Chříč - Pouťový speciál 13 (hořčí, ale vynikající), Pivovar Chříč - Pazdrat 11 (sv. ležák, nejlepší od nich, vyvážené), Hořický pivovar Jung Berg - Světlý ležák 12 (chutná jako nepasterizovaná Plzeň, dobré pivo), Mazaný lišák - Portýr 15 (coffee and vanilla porter, dobré pivo, opravdu vynikající a jemné; cítím v chuti kávu a vanilku v dochuti), Mazaný lišák - Winston 13 extra special bitter (není vůbec hořké, je hodně ovocné; výčepní říkal, že hruškové), Létající pivovar pivečka - American lager Galaxy 12 (zajímavé, aromatické pivo, ale trochu kukuřičné), Pivečka - Cascade IPA 15 (hodně tam cítím karobobou nasládlost, adekvátně hořké), Urban - Podklásterni pivovar Třebíč - Single hop Polaris (německý chmel; je dobrý, lehce aromatický, jinak uniformní), Urban - American Weizen (chutná jako klasická německá bananová pšenice), Chotoviny - Vojtíšek IPA 14 (normální dobrá a nenucená IPA), Chotoviny - Vienna Spezial 13 (sladší, dobré vyvážené pivo, karamelové), Zhůřák - Melounie OIPA 15 (v dochuti cítím müsli s mlékem; pokud jsem tam měl cítit meloun, tak po melounu ani památky), Lucky Bastard - Moravia 10 (vcelku slušné pivo), Zhůřák - Citra sensation House Ale 12 (hodně hořké, ale není tam nic než hořkost). Co si tak pamatuji, vynechal jsem Crazy Clown Brewery a Klášterní pivovar Strahov.
Co mě zaujalo, tak to bylo pivo Coco 13 APA od Lucky Bastard. Nemohl jsem se ho nabažit. Chmel Sorachi Ace je totiž tak divný, až mi chutná a v tomto pivu byl vynikající. S chmelem Sorachi Ace jsem měl už Permona, ale Lucky Bastard to dovedl ještě výše. Dále mě zaujala piva z Pivovaru Chíč. Nejen, že byla dobrá všechna piva, ale byla i milá obsluha. Ještě jsem si vzpomněl na kávovo-vanilkový Portýr 15 od Mazaného lišáka a z Hořického pivovaru Jung Berg - Světlý ležák 12, který mi chutnal jako nepasterizovaná Plzeň. A nakonec mě zaujal asi nejvíc cool vousáč z estonského Tankeru.

10.5.2017 - Rozdílné chutě sheng a shu puerhů
Často se mi stává, že puerhy mají při degustacích jinou chuť ihned po koupi a po vyvětrání. To není nic, na co by jiný čajomilec také nepřišel. Chuť každého člověka je individuální, takže i mé názory jsou subjektivní. Při degustaci shu puerhu, který mi přišel například z Chawangshopu, cítím hladkou, nasládlou a vyváženou chuť. Po pár týdnech po vyvětrání mi naopak už vůbec nechutná. Chuť je drsná, nakyslá, nevyvážená. Beru to jako daň za sušší skladování, než je třeba v Číně. Naopak u sheng puerhů to mám naopak. Těsně během pár týdnů po převzetí balíku mi sheng puerh nechutná. Je takový bez chuti, jednolitý, divný. Naopak po pártýdenním vyvětrání v šuplíku se začínají objevovat různé další chutě. Objevuje se sladkost, květinovost, medovost. Čaj také již hezky voní.

1.4.2017 - Vložen článek - Studánky: Nalezení a zvelebení nových studánek
Studánky: Nalezení a zvelebení nových studánek
Byl vložen nový článek o studánkách, které jsem nalezl cestou do práce. Do práce chodím lesem, dle si užívám přírody a čerstvého vzducu kolem. Nemohl jsem odolat a nafotil jsem vám tyto skvosty. Po zvelebení studánek bude jejich voda jistě ještě lepší, než je nyní. Snad se najde nějaký dobrovolník, který mi do budoucna s těmito studánkami pomůže.

2.3.2017 - Co jsou explicitní a implicitní čaje?
Vybírám si tento týden pracovní volno ještě z roku 2016. Jsem doma sám a mám čas v klidu čajovat. Provádím degustaci 2009 Lixing Raw Puerh Cake a u toho mě napadla myšlenka, nad kterou jsem kdysi polemizoval, ale později ji vytěsnil z mysli. Přemýšlím nad povahami čajů. Každému čaji by se daly přisoudit podobné povahové rysy, jako u člověka. To je však ještě k dlouhému polemizování na někdy jindy. Na to teď jsem správně naladěn. Nad čím, ale přemýšlím více je explicitnost a implicitnost čajů. S češtinářem a třídním na gymnáziu jsme se učili, že děj může být explicitní nebo implicitní. Z explicitních vše hned vychází najevo, není nutno nad dějem přemýšlet. Vše je jasné na první pohled. Explicitní musí být například skripta a učebnice. Implicitní je naopak třeba poezie. Obvykle je zde skrytý nějaký hlubší význam. Každý vnímá věci jinak a vše je pro každého jinak chápatelné a vstřebatelné. Pro mě je ale například oolong stylu TGY explicitní čaj. Ze svých zkušeností vím, že mi odhalí všechny dostupné chutě ihned již od prvních nálevů a s přibývajícími nálevy jen klesá intenzita. Naopak dnes degustovaný sheng puerh hodnotím jako implicitní. Zprvu obvykle uniformní chuť, přičemž s každým dalším nálevem se nestačím divit, co mi je čaj schopen nabídnout za další kombinace chutí. Ovšem nelze takto generalizovat, že všechny světlé oolongy jsou explicitní a všechny sheng puerhy jsou implicitní. Pouze tvrdím, že dle mých zkušeností a vzpomínek by tato tvrzení mohla pasovat.

19.2.2017 - Ku Ding Cha podruhé aneb jako lék na nespavost
Předminulý rok jsem psal poznámku o tomto čaji nečaji, spíše bylině.Více si o této bylině přečtete v poznámce ZDE (20.10.2015 - Cesmína velkolistá je mocná bylina (Ku Ding Cha)). Ve zkratce však mohu napsat relaxační účinky na svaly, mírnění bolesti kdekoli po těle. Další kladné vlastnosti této byliny by měly být obrana proti TBC a žaludečním vředům. Toť ve zkratce. Nedávno jsem objevil nový účinek Ku Ding Cha, který úzce souvisí s relaxací těla a svalů. Zjistil jsem, že má silně sedativní účinky když ji nadrtím a pozřu v kapsli (tobolce, tabletě). Přišel jsem na to vlastně díky přítelkyni, které vždy chci uvařit tento nečaj na jakékoli bolesti nebo při pomoci s nachlazením. I slabý výluh je extrémně hořký a pro přítelkyni nepolknutelný. Obvykle nadrtím srolované lístky Ku Dung Cha na jemný prášek (ať už válečkem na prkýnku, hmoždíři mixéru na kávu) a nasypu tuto drť do prázdných želatinových kapslí od léků. Téměř do minuty po pozření kapsle cítím relaxaci po celém těle a extrémní únavu. Po chvíli usínám i když jsem před tím ospalý vůbec nebyl. Cítím se skoro, jako bych dostával narkózu před operací. Zajímavostí je, že na přítelkyni bylina uspávací účinky v této podobě vůbec nemá. Je pravda, že každý člověk je jiný a působí na něj každá bylina zcela jinak. Často jsem měl problém usnout večer, nyní již tento problém nepozoruji. Pravda je, že množství, které v kapsli pozřu obvykle odpovídá dvěma srolovaným jehlicím. Navíc lístky nelouhuji, ale strávím je celé. Například Matcha bude mít také jistě euforičtější účinky než výluh z lístkového japonského čaje (Sencha Bancha atp.)

8.1.2017 - Minidegustace: 2016 Formosa Yuan Shen, medový oolong
Dnešní minidegustaci připravuji neplánovaně. Příprava probíhá v glazovaném porcelánovém gaiwanu a skleněném džbánku. Zalévám vodou o teplotě 75 stupňů C. Suchý list je ve formě velkých kuliček, jejichž barva je z části šedivo-zelená a z části hnědo-černá. Vůně suchého listu je sladká, chlebová, a pečená, připomínající lehce pečené oxidovanější oolongy a je doslova omamná. Při zalévání listu se nálev vcelku rychle zbarvuje do oranžova a u kuliček se nejdříve rozbalí velice dlouhý řapík. V prvním nálevu cítím dřevitost, kořenitost a lehkou pečenost se sladkostí. Cítím také liči v pozadí a jistou podobnost z Feng Huang Dan Cong. Druhý nálev má již více znatelnou pečenou a sladkou složku. Vyčnívá taktéž liči s tou typickou fénixovostí. U třetího nálevu jsem se mírně pozastavil, protože jsem začal cítit omámenost, lehkost po celém těle a šimrání, jako bych byl něčím sjetý. Jen tak sedím opřený na židli a je mi teď vlastně všechno jedno. Všechny starosti odpluly. Mám takové roztěkané myšlenky. To už se mi s čajem dlouho nestalo. Je pravda, že taiwanské oolongy jsem za jeden rok pil opravdu jen sporadicky. Takže zpět ke třetímu nálevu, s nímž přišla již znatelná pečenost, jako u pečené TGY a Fénixe. Sladkost tohoto nálevu převyšuje první dva. Dominuje chuť liči, orchidejí a mandarinek (osmanthus). Celkově je tento nálev takový zvláštně navoněný a připomíná mi GABA oolong. Čtvrtý nálev začíná uvolňovat travtané chutě. Sléval jsem o trochu později. Dominantní je stále orchidej a liči s pečenými tóny. Pátý nálev jsem sléval téměř ihned. Ani po pátém nálevu se některé lístky stále plně neotevřely. Nejspíše je to teplotou vody. Čaj již není tolik stimulijící, jako v předchozích nálevech. Konečně se také necítím tak roztěkaný. Roztěkanost přešla v soustředěnost na jednu věc (v tomto případě psaní). Stále se cítím takový lehký. Chuť bych popsal jako dřevitou, lehce orchidejovou, vegetálnější a celkově prázdnější. Již lze cítit jistou kompotovost a vylouhovanost. Čaj je nyní nejpodobnější asi GABA oolongu. Rád bych přikročil ke srovnání s mojí degustací téhož čaje, avšak z roku 2015. Po pročítání jsem zjistil, že jsem postupně v nálevech cítil víceméně shodné chutě. Čaj se liší pouze barvou, kdy v roce 2015 byl zelenější. Nyní je o hodně hnědší (oxidovanější). 50 gramů čaje stálo přibližně 290 Kč. Čaj jsem dostal jako dárek od přítelkyně k narozeninám.

4.1.2017 - Uvědomění si pohybů a činností
Zalévám si v práci zelený čaj a po dlouhé době se snažím plně si uvědomovat své pohyby. Opakované činnosti se časem přenesou do podvědomí a člověk je dělá automaticky. Prostě nad nimi nepřemýšlí. Vzpomněl jsem si na své začátky, kdy mé čaje chutnaly trpce. Byly to především faktory jako vysoká teplota nebo délka louhování. Významnou roli zde ale hrál i způsob zalití čajových lístků. Obyčejné lití vody doprostřed konvičky nebylo to pravé, a to především, byla-li konvička plná listů tak, že se nemohly proudem vody zvířit a promíchat. Naučil jsem se lít vodu po okrajích yixingské konvičky, které vodu ochlazovaly a tím horká voda nezůstala v centru konvičky a nepřepálila lístky. Později jsem toto četl i na webu Kyarazen.com. Nejlépe se stejně člověk naučí, když si na to přijde sám.

2.1.2017 - Zbavení se rybinové a bažinové chuti v maté Kraus Organic → blendováním
Vzpomněl jsem si na své minulé blendování yerba maté. Vytvářením svých směsí jsem si vytvářel pro mě chuťově přijatelnější nálevy maté. Obvykle jsem míchal nějaké průměrnější (ale zato chuťově dobré) maté s maté, které mi tolik nechutnalo, nebo mělo jakousi nepříjemnou chuť. Nedávno jsem si objednal nová yerba maté a při testování si uvědomil, že mi Kraus Organic nechutná. Smíchal jsem ho tedy cca 2:1 s Canarias. Výsledkem je normální příjemná chuť maté a rybinovost s chaluhovostí zcela vymizela. Obvykle stačí přidat menší podíl “lepšího” maté a to i tak zamaskuje to méně chutné.

1.1.2017 - Došel balík z Chawangshopu, ne však mně
Objednané čaje z Chawangshopu již dorazily na “moji” adresu 30.12.2016. Ovšem je zde zádrhel. Zapomněl jsem si změnit adresu a balík tak dorazil na tátovu adresu. Naštěstí mi mohl balík vyzvednout i on, takže si zásilku s čaji otevřu nejspíše někdy za dva týdny, až zase přijedeme na návštěvu. Těším se, neboť jsem si dlouho nic neobjednal a dlouho jsem nepil nějaké kvalitnější shengy. Jo, abych nezapomněl. Čaje jsem si objednal jako vánoční dárek od mé přítelkyně.