mainlogo

OSOBNÍ


Jsem čajomilec, který rád ochutnává nové chutě v čajích. Nacházím v nich klid a mír. I v dnešním hektickém světě dokáži vypnout a udělat si na svém čajovém moři chutné šálky čaje. Mé zkušenosti s čaji možná nejsou letité, jako některých dalších kolegů čajomilců, kteří zavítají na můj web. Ale za tak krátkou dobu si myslím, že jsem se propil docela slušným množstvím čajů a nasbíral mnoho čajového nádobí, příslušenství a zkušeností, poznal mnoho chutí a příprav čajů. Své degustace fotím z většiny případů svým fotoaparátem Panasonic Lumix DMC-FZ28.

O mně

Autor: Čestmír Suchý (nejml.)
Externě: Veronika Turečková
Základna: Plzeň, Plzeňský kraj (operuji také v Karlovarském kraji)
2010 - 2013: Úspěšně Bc. na ČVUT v Praze, Fakulta strojní
2013 - 2015: Úspěšně Ing. na ZČU v Plzni, Fakulta strojní
Fotoaparát: Panasonic Lumix DMC-FZ28

Kontakt

V případě jakéhokoli kontaktu, dotazů či oprav chyb na mém webu, mi napište do zpráv na nick suchyyy přes komunitní čajový web e-cajovna.net nebo na čajové fórum forum.tea-earth.net. Určití šťastlivci na mě mají i emailovou adresu (ti toho mohou využít). S jinou formou kontaktu se však ještě peru, neboť si nechci zakládat nový speciální email a svůj sem dávat nechci. Proto vše zatím pořeším přes web e-cajovna.net nebo forum.tea-earth.net. Moc na tyto weby nechodím, tak je možnost, že odpovím za delší dobu. Rád odpovím na dotazy ohledně čajů a mého webu, pokud budou slušnou formou. Děkuji.

Web

Web jsem vytvořil od základů sám na bázi XHTML a CSS. Vždy jsem měl rád bílé písmo na černém pozadí. Razím heslo, že v jednoduchosti je síla. Vzhledem k tomu, že web provozuji z Raspberry Pi, byl jsem donucen web nedělat pod PHP a MySQL, neboť to při testování Raspberry Pi nestíhal. Dále jsem se rozhodl čajové novinky vkládat jako JavaScript, kvůli pohodlnější aktualizaci. Můj Raspberry Pi to nezatíží, jelikož JS běží na klientském PC. Nakonec jsem rád, že mám web pod XHTML a CSS. Web je pak nenáročný a je statický. Na jednu stranu je aktualizace webu pracnější, kdy článek nelze vložit na server kdykoli i ze smartphonu. Na druhou stranu; jakákoli aktualizace pak zůstává jakýmsi rituálem, u kterého si mohu dopřát mnoha lahodných šálků čaje. Aktuální rychlost konektivity směrem k Vám čtenářům činí ≈ 4 Mb/s, což více než dostačuje několika kilobajtovému (kB) textu statického XHTML + CSS, přičemž většina fotografií je nahrávána z externího školního FTP serveru. Mimo jiné si zakládám na validitě webu dle XHTML 1.0 Transitional.

Historie

Čaje jsem pil rád odjakživa. Především tedy černé. Většinou indický Assam nebo nějakou anglickou směs černých čajů typu ceylon, nepál, assam. Později však nastal útlum. S čaji jsem opět začal a ve velkém ke konci roku 2010. Začátkem akademického roku 2010. Bylo to v prváku na vysoké škole. Začal jsem opět pít černé čaje a také zelené. Mé chuťové buňky zaujaly svou jemností i bílé čaje. Všechny zatím dosud jen sáčkové. Ke konci roku 2010 jsem ale hledal něco jiného a lepšího, neboť chuťově jsem požadoval vyšší třídu než zametený prach nasypaný v sáčku. Začátkem roku 2011 jsem začal kupovat sypané čaje z Oxalisu. Doma jsem našel staré plechovky od čajů a v některých dokonce ještě čaje byly. Byl jsem nadšen. První čaje byly černé sypané Assamy a základní sorta zeleného - Chun Mee. Později jsem koupil v Oxalisu i Darjeeling, Tuareg, Bancha a Sencha. Jako obvykle mi brzy přestaly čaje chuťově dostačovat a navíc jsem v té době četl veškerá tuzemská i zahraniční čajová fóra, čajové weby a blogy. Zaujaly mě velice puerhy. O prázdninách 2011 jsem si proto objednal své první puerhy a zároveň první velmi kvalitní a chuťově náročné čaje. První čaje tedy byly: 2010 "Dai Xiang Yu Bing" Bulangshan Sheng Bing Cha 357g a 2009 Boyou „Grade 7 Brick“ Shu Zhuan Cha 250g + vzorek 2007 Liubao Three Cranes Brand „Te Hao“ Xiao Bing Cha.

Oblíbené čaje 2015

  • 2010 Xiaguan Zhuan Cha (Tibetan Brick) Raw 250g
  • 2008 Anxi Tie Guan Yin Lao Cha (Traditional Aged)
  • 2005 Ganon oolong (Zdeněk Nepustil, Dobré Čaje)
  • 2014 Da Hong Pao
  • 2007 Yunnan Longchuanxian Wangzishu Xin Zhong Shan Cha
  • 2014 Feng Huang Dan Cong - Huang Zhi Xiang
  • Ku Ding Cha

Oblíbené čaje 2014

  • 2010 Shi Dai Mao Zi Cha Sheng Puerh (Purple Puerh)
  • 2014 Gabaron Oolong Organic ("Thajská GABA")
  • 2010 Anhua Shi Liu Liang Cha (Hei Cha)
  • 2008 Lincang 0751 Da Ye Silver Needle Puerh Tuo Cha
  • 2014 Osmanthus Red Tea Bio (Organic Thailand)
  • 2013 (2014) Che Xanh Thai Nguyen
  • Darjeeling 2014 Singbulli SFTGFOP1 Ch Lot DJ6

Oblíbené čaje 2013

  • 2001 Kang Zhuan, Jin Jian - Tibetský čaj
  • 2013 Tie Guan Yin Superior
  • 2009 Bing Dao Hu Brand Qiao Mu Bing Cha
  • 2012 Tian Mu Long Zhu
  • 2012 Formosa Fine Oolong
  • 2012 Formosa Jin Xuan Milk Oolong

Oblíbené čaje 2012

  • 2001 Kang Zhuan, Jin Jian - Tibetský čaj
  • Tie Guan Yin Superior
  • Lu Xue Ya
  • Turecký čaj - Rize
  • Lao Cha Tou - puerhové peletky
  • Yunnan black OP

Bibliografie

  • [1] AUGUSTÍN, Jozef. Povídání o čaji. Olomouc: FONTÁNA, 2001. s. 205. ISBN 80-86179-75-3.
  • [2] KEMPE, Christina. Síla čaje. Praha: OTTOVO nakladatelství, 2001. s. 48. ISBN 80-7181-560-8.
  • [3] ČECHURA, Jaroslav. Bolevec: 630 let: 1382-2012. Plzeň, Sdružení boleveckých rodáků, 2012. 31 s.
  • [4] DUGASOVÁ, A. - DUGAS, D. Babiččiny bylinky. 1. vyd. Praha: OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, 2002. 216 s. ISBN 80-7181-696-5.
  • [5] TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny. 1. vyd. České Budějovice: DONA, 1991. 96 s. ISBN 80-900080-6-2.
  • [6] LU, Jü. Klasická kniha o čaji. 1. vyd. Praha: DharmaGaia, 2002. 94 s ISBN 80-86685-01-2.