mainlogo

ČAJE - Příprava


Jak na to: Ledový čaj (Příprava)

Datum zveřejnění: 9.5.2015
Autor: Čestmír Suchý

Začíná být teplo, a tak je nutno zahájit novou sezónu i ledovým čajům. Nutno si uvědomit, že fantazii se meze nekladou. Zkoušet můžete, co chcete. V článku nastíním možnosti příprav, kterými se lze řídit, pokud jste začátečníci. Pokud nejste, tak článek poslouží jako inspirace a porovnání mých příprav.

Výběr čaje

V zásadě lze použít jakýkoli čaj. Červený (černý), zelený, oolong, puerh apod. Podle mě je nejlepší pro přípravu ledového čaje použít zelený, kvůli své jemnosti a svěžesti. Červený čaj dodává tmavší barvu a karamelovou chuť. Jednou jsem na Strahově na koleji zkoušel ledový čaj i z levného vyvoněného oolongu. Byl kupodivu velice dobrý a hodně pěnil. V Dobrých čajovnách vyrábějí ledový čaj také ze shu puerhu (Staroboršov) a z ibišku (Karkáde). Oba velice dobré. Jen nevím, zdali je připravují za tepla nebo za studena. Podle mě nejspíše za tepla, jinak by celá příprava zabrala minimálně hodinu. Osobně doporučuji zelený vietnamský čaj Che Xanh Thai Nguyen. Kupuji ho ve vietnamském krámku v Plzni po půlkilových baleních za 129 CZK. Jeden z nejlepších a nejuniverzálnějších zelených čajů. Na ledové se hodí nejlépe.

Jak na to: Ledový čaj (příprava)


Výběr vody

Voda je půl čaje, i když v ledových čajích toto úsloví podle mě tolik neplatí. Lze vybrat několik zdrojů. Vždy bych doporučil raději měkkou vodu. Vhodnot zdrojů seřadím podle svých subjektivních chuťových preferencí od nejoblíbenějšího. Můžete čaj připravovat z:

  • Filtrované vody přes filtrační konvici
  • Odstáté vody přes noc
  • Studánkové vody
  • Vody z vodovodu
  • Vody ze studni
  • Převařené vody
  • (Minerální voda, kyselka)

Filtrovaná voda je v chuti víceméně neutrální. Chutná jako dešťovka a neovlivní výslednou chuť čaje. Odstátá voda je vhodná, nemáte-li filtrační konvici. Zbavíte se tím alespoň chlóru. Studánkovou vodu velice doporučuji, především při kvalitním vodním zdroji. Z vodovodu používám, pokud nemám jiný výběr. Není to ale nic proti ničemu. Chlór stejně vyprchá při maceraci. Voda ze studni bývá obvykle docela tvrdá a sladká. Převařenou vodu bych nedoporučoval vůbec. Mně osobně nevyhovuje. Do závorky jsem napsal minerální vodu, respektive kyselku. Zrovna včera jsem si takto připravil ledový čaj a musím se přiznat, že mi chutná.

Jak na to: Ledový čaj (příprava)


Louhování za tepla

V podstatě se jedná o přípravu klasického čaje za tepla. Buďto připravíme čaj podle své chuti, který následně zchladíme, nebo lze připravit silný čajový koncentrát, kterého je málo a lépe se tak vychladí. Lehce zchlazený koncentrát lze nalít na předem připravený led s vodou, popřípadě mátou, citronem a cukrem. Pozor na přelouhování čaje, jinak bude trpký. Doporučuji raději volit nižší teplotu louhování pro určitý čaj.

Výhody a nevýhody
  • Do čaje se může vylouhovat také nepříjemná trpkost
  • Příprava je velice rychlá a nenáročná

Macerování za studena

Za studena připravujeme čaj tehdy, když víme, že druhý den budeme chtít ledový čaj a můžeme si na něj počkat. Pokud chcete čaje větší množství, připravíme silnější koncentrát. Nejlépe do skleněné lahve od mléka se širokým hrdlem nasypeme větší množství čaje. Je jedno kolik, ale pro představu tak cca 3-5mm vysokou vrstvu čaje v lahvi. Zalejeme studenou vodou. Nejlépe přefiltrovanou, odstátou, nebo ze studánky. Necháme macerovat třeba přes noc. Buďto v lednici nebo na parapetu při svitu měsíce. Zkuste oboje a uvidíte.

Výhody a nevýhody
  • Daleko lepší chuť, vyšší jemnost chuti a aroma čaje
  • Příprava je zdlouhavější a náročnější

Macerování na sluníčku

Možný způsob macerace. Někdo tomu říká sluneční čaj. Obvykle jej připravuji již odpoledne, když mi na parapet svítí sluneční paprsky. Voda poté v lahvi mírně zteplá a vymacerovaný čaj má lehce odlišnou chuť. Však pozor, takto připravený čaj vykazuje obvykle nižší trvanlivost, protože byl vystavem světlu a teplu. Takže se hodí na vypití při nějaké akci nebo oslavě.

Výhody a nevýhody
  • Nižší trvanlivost čaje
  • Rychlejší macerace

Macerování v minerálce

Ne nadarmo se kyselce říká kyselka. Má totiž nakyslou chuť, a to kvůli svému chemickému složení. Kyselosti dále napomáhá rozpuštěný oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Vymacerovaný zelený čaj v kombinaci ze zeleným vietnamským čajem pak chutná, jako kdybych do čaje již dal citron a on tam přitom žádný citron není.

Výhody a nevýhody
  • Zvláštní chuť + kyselost
  • Nutno vyhledat zdroj dobré minerálky

Jak na to: Ledový čaj (příprava)


Rychlá příprava ledového čaje

Do jakékoli nádoby vložíte větší množství čaje a zalijete studenou vodou. Cca po každých 5 minutách kontrolujte chuť čaje. Pokud vám již chuť vyovuje, slévejte. Čajové lístky se dají takto použít až 4x.


TIP

  1. Zkuste připravit ledový čaj z minerálky
  2. Kombinujte jednotlivé čaje, nečaje a byliny (třeba červený se zeleným, nebo zelený s ibiškem, yerba maté se stévií, s bylinami apod.)
  3. Jako sladidlo zkuste použít med nebo stévii, popřípadě kombinaci obou (se stévií opatrně)
  4. Pokud musíte použít cukr, raději zvolte třtinový (hnědý cukr), třtinovou šťávu nebo zkuste javorový sirup

Závěr

Příprav ledového čaje může být mnoho. Určitě jsem ještě nějaké speciální metody přípravy nezmínil. Určitě lze připravit ledový čaj i za nízkého tlaku a podobně. Vždy si uvědomte, že právě vy si připravujete čaj podle sebe a svých chutí. Podle mě se na tomto nedá nic zkazit, tak se toho nebojte a honem do přípravy.


Vhodné navazující odkazy