mainlogo

OSTATNÍ - Jídlo k čaji


Žravé řezy s použitím ostropestřcové mouky

Datum zveřejnění: 3.12.2014
Autor: Veronika Turečková, Čestmír Suchý

Na vánoční (40.) degustaci čajů v Plzni v M-Klubu 2.12.2014 s panem Zdeňkem Nepustilem jsme s přítelkyní přinesli žravé řezy. Tedy piškot s ovocem, kysanou smetanou a želé. Přidali jsme do piškotu ostropestřcovou mouku. Recept si můžete upravit dle velikosti vašeho plechu a lze přidat i matchu.

Důležité názvy

Ostropestřec mariánský - lat. Silybum marianum

Těsto (na malý pekáček):

  • 5 lžic hladké mouky + 1 lžíce ostropestřcové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic cukru (možno i třtinový)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • možno použít matchu

Krém:

  • 2 zakysané smetany
  • plechovka mandarinek
  • cukr dle chuti
  • možno použít matchu

Želé:

  • šťáva z kompotu mandarinek naředěná vodou do 350 ml
  • 1 vanilkový puding
  • lžíce cukru

Postup:

Těsto: Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mouky smíchané s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto pečeme ve vyhřáté na troubě na 180 °C na cca 20 minut.
Krém: Smícháme smetany s nasekanými mandarinkami, dle chuti osladíme. Náplň klademe na vychladlý korpus.
Želé: Do šťávy z kompotu přidáme vodu (aby to bylo cca 350 ml) a v ní uvaříme puding. Šťáva je sama o sobě sladká, ale je dobré přidat ještě lžíci cukru. Vzniklá hmota vytvoří želé, které vychladlé nalijeme na krém. Dáme do ledničky zatuhnout.

Žravé řezy s použitím ostropestřcové mouky. Zdroj: Ing. Zdeněk Nepustil (Jiaogulan.cz/shop)

Žravé řezy s použitím ostropestřcové mouky. Foto: Ing. Zdeněk Nepustil (Jiaogulan.cz/shop)



žravé řezy, žravé řezy s ostropestřcovou moukou, ostropestřec mariánský, ostropestřcová mouka, mouka z ostropestřce, recepty z ostropestřcové mouky, recepty z čaje matcha, med od včelaře, Silybum marianum, recepty s matchou, jak upéct zdravé žravé řezy, jak upéct zdravou buchtu, jak upéct zdravý piškot