mainlogo

OSTATNÍ - Studánky


Studánka Šabina - Šabinská kyselka

Datum psaní článku: 9.5.2015
Datum zveřejnění: 10.5.2015
Autor: Čestmír Suchý
GPS: 50.1287403N, 12.5840844E

Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Pohled na podchycený pramen. Šabinská kyselka, Šabina (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E).


Úvod

Šabinská kyselka není studánkou jako takovou. Jedná se o vývěr minerální vody z rašelinišť jižně od obce Šabina mezi Sokolovem a Kynšperkem nad Ohří. Podle popisu na stránkách města by měla být voda složením podobná Mattoni a Korunní. Je dobrá na normální pití, ale i čaje se z ní dají připravit.

ZDE ODKAZ NA MAPU

Lokalizace Šabinské kyselky a její okolí

Vývěr Šabinské kyselky se nachází v rašeliništi jižně od obce Šabina v okrese Sokolov. Nalézt ji dá trochu práce a času. Protože k ní vede cesta kolem rodinných domů, poté kamenitou cestou kolem polí (takže se nelekněte, že jedete špatně). Nachází se v lesíku uprostřed polí. Každopádně její dostupnost je velice dobrá i autem, kde od ní můžete zaparkovat v radiusu 200 metrů. Když ještě nebyla postavena rychlostní silnice R6, byla její dostupnost větší.

Okolí Šabinské kyselky je vcelku příjemné. K prameni se jde do lesíku přes prkennou lávkou, která je již trochu viklavá. Nemusíte se však bát. V nejhorším zapadnete mírně do mokřadu. Okolo lávky se nachází lavičky a přímo u vývěru kyselky je umístěn vcelku nový stolek se dvěma lavičkami. Na první pohled je znatelné, že voda z kyselky je dosti výživná, neboť rostlinám se zde daří a pampelišky jsou zde mohutné. K dispozici je jeden pytel jako odpadkový koš. Oblíbenost této kyselky je veliká. Dokládá to právě množství konzumentů, kteří k vývěru kyselky přijíždějí. Vydatnost pramene je okolo 1 litru vody za minutu. Teplota vody se pohybuje okolo 9 stupňů C.


Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Pohled od pramene na lávku. Šabinská kyselka, Šabina (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E).


Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Výživná voda = bujná vegetace. Šabinská kyselka, Šabina (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E).


Kvalita vody a její chemické vlastnosti

První, čeho jsem si mohl při napouštění kyselky všimnout, byla vysoká železitost vody. Okolo výtoku kyselky totiž bylo rezavo. Voda samotná byla průzračná a bez zákalu. Další smysl (čich) odhalil, že v kyselce bude přítomna sloučenina síry, protože jsem cítil jemnou vajíčkovost. Poslední smysl (chuť) odhalil zmiňovanou železitost, síru a také nakyslost s bublinkami, čemuž odpovídá i kyselina uhličitá. Hodnota pH vody se při měření indikačním pH papírkem pohybuje mezi 4 až 5. Voda je velice příjemná a osvěžující na pití. A ani jsem se z ní nepotento. Další test, který mohl být proveden je uvaření vody. Voda se při varu začala zakalovat. Jednalo se o vcelku silný žluto-bílý zákal, respektive sraženinu, což bylo způsobeno uhličitanem vápenatým, uhličitanem hořečnatým, železem a kyselinou křemičitou. Tato sraženina zůstala i na hrnci. Byly provedeny rozbory vody již v roce 1775, poté v roce 1881. Další rozbory byly uskutečněny také v roce 1992 a 2003. Při chemických rozborech nebyla zjištěna změna chemického složení ani jiná bakteriologická závadnost pramene. Voda je stavěna na úroveň pramenů z Františkových Lázní. Mně po napití připomínala chuťově tato kyselka spíše prameny z Mariánských Lázní. Po přinesení vody domů se mi už voda kalná zdála. Nalil jsem tedy do šálku Šabinskou kyselku a do druhého šálku vodu z vodovodu na porovnání. Kyselka je znatelně žlutější s lehkým zákalem, který ale uvidí jen zkušené oko, nebo lze zákal odhalit při přímém komparačním testu.

Chemické složení (v 1 litru)

Ze stránek obce Šabina jsem vyčetl určité údaje chemického složení této minerální vody. Mám však takový pocit, že obvykle se uvádí složení ve formě iontů (kationty a anionty) a nebo formou procentního zastoupení prvků. Analýza v roce 1992 ukázala stopové prvky: 1mg Se, 0,0004mg Cr, 0,0022mg Ni, 0,001mg Co, 0,0694mg Zn, 0,0009mg Cd, 0,0098mg Pb a 0,0018mg Cu. Jinak má minerálka složení železito-hořečnato-vápenaté s obsahem kyseliny uhličité, sírové a křemičité. Nejvíce prý obsahuje železa (Fe) až 1,25mg. Stránky Šabiny uvádí kyselinu uhličitou, kyselinu křemičitou, kyselinu sírovou, hydroxid sodný (NaOH), Cl ve formě chloridů, hořčík (Mg), oxid vápenatý (CaO), vápník (Ca).

  • Anionty: Fe3+, Mg2+, Na+, Ca2+
  • Kationty: Cl-, SO42-, OH-, HCO3-
  • Další: Volný CO2, H2SiO3

Senzorické chuťové vlastnosti

  • Vůně: železitá, lehce vajíčková
  • Chuť: sladká, slaná i kyselá, dále železitá a vajíčková
  • Bublinky: jemně perlivá
  • Barva: lehce nažloutlá, lehký bílý zákal
  • Převařeno: silnější žluto-bílý zákal

Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Porovnání (zleva): Šabinská kyselka vs. voda z vodovodu.


Test Šabinské kyselky na čajích

Připravil jsem z této kyselky čaj, který mi k ní přišel nejvhodnější. Pokud jste si mysleli tibetský hei cha 2001 Kang Zhuan / Jin Jian, tak jste uhádli. Dále jsem zkusil 2005 Dehong Wuliang TF Dragon Ripe Puerh Cake, 2007 Sun Yi Shun Brand Liu An Bamboo Basket Tea a hei cha 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha se zlatými květy.

  • 2001 Kang Zhuan / Jin Jian
  • 2005 Dehong Wuliang TF Dragon Ripe Puerh Cake
  • 2007 Sun Yi Shun Brand Liu An Bamboo Basket Tea
  • 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha se zlatými květy

Předem bych chtěl říci, že degustace probíhá podle mých chuťových preferencí. Tibetský čaj 2001 Kang Zhuan měl krásně jemnou a nasládle-slanou oříškovou chuť zároveň. Tak sametový a hladký jsem tibetský čaj nikdy nepil. Byl vazký, velice tmavý a kalný, ale vynikající bez palčivosti. Druhý čaj byl shu puerh 2005 Dehong Wuliang TF Dragon. Tento puerh mi nikdy moc nechutnal, proto jsem ho vybral k testu. Nestačil jsem se divit, jak skvělý, hladký, jemný a medově nasládlý je. Taková sladká oříškovost a jemnost s nulovou nakyslostí. Lehoučká zemitost spolu s chutí vyzrálého Liu Bao! 2007 Sun Yi Shun Brand Liu An Bamboo Basket Tea byl s touto vodou také skvělý čaj. Byl nasládlý a minerální zároveň s chutí bambusu, trávy, oříšků a s tóny Liu Bao. Na tomto čaji, jako na jediném, se vytvořil povlak na hladině. Jemný, vazký, hladký, nasládlý, co dodat. Nakonec hei cha 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan Cha se zlatými květy. Nepopsatelná kůrová, houbová chuť tohoto hei cha. Bez trpkosti, jen slaná a lehounce nasládlá chuť s oříšky. Velice tmavý nálev. Vyzkoušen i s kondenzovaným mlékem.


Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Pohled na podchycený vývěr Šabinské kyselky. Šabinská kyselka, Šabina (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E).


Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Indikátorové papírky: pH 0-12.


Studánka Šabina - Šabinská kyselka (GPS: 50.1287403N, 12.5840844E)

Nádoba na pramen.



studánka, Šabinská kyselka, studánka Šabinská kyselka, kyselka v Šabině, minerálnost, pH vody, kyselá voda, slaná voda, stopové prvky, Šabina, Karlovarský kraj, u silnice R6, rašeliniště, minerální vývěr, vegetace, čisté prostředí, rozbory vody, pH = 4,5, bakteriologicky nezávadné, sraženina po převaření, dobrá dostupnost autem, lavičky, posezení,