mainlogo

OSTATNÍ - Studánky


Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf

Datum psaní článku: 8.7.2015
Datum zveřejnění: 7.3.2016
Autor: Čestmír Suchý
GPS: 50.0456503N, 12.7244231E

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Prameny Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E).

Úvod

V pondělí 6.7.2015 jsme si udělali výlet do obce Prameny, okres Cheb. Naplánovali jsme si cestu konkrétně k pramenům Gisela a Rudolf. Do obce Prameny se jede ze Sokolova po silnici číslo 210 směrem na Mariánské Lázně a Lázně Kynžvart a nachází se v CHKO Slavkovský les. Kolem Pramenů leží mnoho mokřadů a rašelinišť. Doporučuji také výlet na Kladskou, která je kousek za Prameny. Je zde vybudovaná pěkná naučná stezka jménem NS Kladská vedoucí kolem Kladského rybníka, která vyučuje o zdejších rašeliništích, mokřadech a zde žijící fauně. Rašeliniště se jmenuje NPR Kladské rašeliny – Tajga.

ZDE ODKAZ NA MAPU

Giselin a Rudolfův pramen - Lokalizace a okolí

Tyto dva prameny jsou zvláštní tím, že výtoky pramenů jsou velice blízko u sebe. Překvapivě má každý pramen jinou chuť. Oba jsou velmi minerální, značně železité a jemně perlivé (tzn. s obsahem oxidu uhličitého). Giselin pramen je spíše železitější, slanější a má nižší vydatnost, zatímco Rudolfův pramen jde naopak do vajíčkové chuti (sulfan?) a jeho vydatnost je větší. Blízké okolí pramenů je oranžové od minerálů. Po odstátí napuštěné vody se na dně lahví nachází značné množství usazeniny minerálního charakteru. Kdybych měl srovnat chuť obou pramenů, rozhodně mi více chutná ten železitější - Gisela. Ten se totiž chutí více přibližuje karlovarským minerálkám (konkrétně minerálce z Kyselky). Rudolfův pramen jde chutí více do pramenů z Mariánských lázní. Nikde jsem nenarazil na konkrétní složení minerálek. Pouze to, že se jedná o hydrogenuhličitanové sírano-sodné železnaté minerálky. Hodnota pH obou pramenů je 5.

Okolí pramenů je nově zrekonstruované a pěkné. Obnoven je rovněž lesopark, kde jsou k dispozici lavičky a lehátka. Bohužel u jedné dřevěné budky byly roje hovad. Nestihl jsem napustit ani jednu litrovou lahev vydatnějšího Rodolfa a již jsem byl pokousán nejméně 4 hovady a další po mě lačnila. Mám asi velice chutnou krev, neboť jsem byl jediný z dotyčných lidí okolo, na kterého hovada šla. Stejné je to i u komárů a klíšťat. Trochu mě mrzí, že prameny vytékají přes dřevěné korýtko přibité hřebíkem. Korýtko má velikou vůli a nejméně 1/3 výtoku pramene jde mimo. Při sebemenším pohnutí se z něj navíc uvolňují nečistoty, odpadávají kusy usazených minerálů a shnilého dřeva. Použití dřeva je zrovna u nově zrekonstruovaných pramenů zcela nešťastně zvolené. Zde bych volil například kovovou trubku nebo betonové korýtko.


Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Pohled na altán (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E).

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Pohled na obnovený lesopark u pramenů (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E).

Historie a současnost

U Giselina a Rudolfova pramene chybí cedulka, která ukazuje rok 1870, což je letopočet, kdy byly prameny poprvé podchyceny a upraveny. Vznikl zde i léčebný dům s lázněmi. Jméno tehdejších lázní znělo Elisabethbad podle císařovny Elisabeth (Sissi). Jména oba podchycené prameny dostaly po dětech Sissi a Františka Josefa I. To je tak ve stručnosti pár informací. V roce 2012 začala rekonstrukce a v roce 2013 bylo pokračováno revitalizací okolního lesoparku. Nakonec byly prameny 16. května 2015 otevřeny za pomoci sdružení Obnova Pramenů.

Další prameny

Navštívili jsme cestou zpět také Obecní pramen, který byl již ale podle vzhledu a vegetace vyschlý delší dobu, takže jsme si nenapustili ani kapku. Dále se v Pramenech nachází Vincentův pramen, Barachův pramen a Hublův pramen. Většinou jsou neudržované a voda v nich je již na pohled nepitelná. O tom třeba příště.

Čaje z pramenů

Při ohřevu minerálek se barva změnila na vcelku sytě oranžovou. To musím ještě podotknout, že za těch cca 5 dní, co jsem měl tyto prameny doma, se minerály ve skleněných nádobách usadily v docela silné bílé usazenině. Po uvaření měly minerálky stejnou barvu, jako rašelinové Kladské rybníky. Uvařený Giselin pramen byl světlejší a nebyl tolik zakalený, zatímco Rudolfův pramen byl po uvaření zcela zakalen. Na obou pramenech se při varu vytvořila souvislá vrstvička minerálního povlaku (lidově tzv. "mastná oka"). Podmínky louhování byly totožné u všech čajů. Stejná teplota vody, stejný čas louhování, stejné množství čaje.

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Fotografie vývěru pramene pod střechou altánu (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E).

Testy Giselina a Rudolfova pramene na čajích

Předem bych chtěl říci, že degustace probíhá podle mých chuťových preferencí.

  • 2008 Lincang 0652 Da Ye Shu Puerh Tuo Cha
  • 2007 Sun Yi Shun Brand Liu An Bamboo Basket
  • 2007 Yunnan Longchuanxian Wangzishu Xin Zhong Shan Cha
  • 2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Ukázka degustace čajů.

2008 Lincang 0652 Da Ye Shu Puerh Tuo Cha

Čaj chutná z obou pramenů jemně, vazce, velice sladce až mléčně. Chutnají víceméně totožně, ale i přesto se v maličkostech liší. Zkusím to trochu popsat. Nálev z Rudolfa se vyznačuje více zemitou, dřevitou a prašnější chutí, zatímco z Gisely jde spíše lehce do medova. Změny v chuti jsou opravdu málo patrné, ale já je cítím.

2007 Sun Yi Shun Brand Liu An Bamboo Basket

Oba nálevy opět chutnají víceméně totožně. Jejich chuť je jemná, uhlazená, vazká, až krémová.Velice zajímavé zjištění je to, že u čaje Liu An je vše naopak oproti shu puerhu. Z Rudolfa chutná nálev příjemněji, jemněji a více sladce, lehce trávově, bambusově s oříškovou dochutí. Oproti tomu nálev z Gisely chutná hruběji a lehce nakysle po bambusu s lehkou trpkostí v zadu v krku. Opět to jsou takové nepatrné rozdíly v chuti, ale cvičenému jazyku znatelné jsou.

2007 Yunnan Longchuanxian Wangzishu Xin Zhong Shan Cha

Budu se sice opakovat, ale opět říkám, že oba nálevy jsou skoro totožné, ačkoli nepatrné změny v chutích zde nalézám. Celková chuť obou nálevů je hladší, nasládlejší, dřevitější se znatelnějšími vyzrálými prvky a se zvýšenou vazkostí a krémovostí. Zajímavá je svíravost, která vystupuje jako lehká palčivost vzadu na patře. Nálev z Rudolfa chutná jakoby hruběji, v dochuti ostřeji, avšak znatelné jsou sladké, dřevité, kůrové a zralejší tóny z puerhu. Nálev z Gisely je takový svíravější (avšak nikoli ostřejší), lehce trávový a celkově prázdnější v chuti. Nalézám v něm však masité chutě (takovou umami chuť). Tomuto sheng puerhu voda neuškodila, nicméně i tak bych pároval spíše s pramenitou vodou.

2010 CNNP Sheng Huo Fu Zhuan

Tyto dva nálevy jsou snad chuťově nejtotožnější. Oba jsou tak sladké, vazké a hladké, že nejde cítit nic jiného než hladkost nálevů. Rozdílem si nejsem jist, ačkoli z Gisely je nálev takový hrubší, klacíkovitý až kůrový a trpčí v dochuti. Z nálevu z Rudolfa cítím jen lehkou oříškovou až kožovitou nasládlost.

Závěr testů

Sheng puerh spolu s hei cha se zlatými květy si poradily z minerálním povlakem vcelku snadno. Na hladině je totiž pouze minimum povlaku. Zajímavé je také sestupný charakter vhodnoti vody v čajích, jak jsem je seřadil. Nejvíce se tedy voda hodila na shu puerh, Liu An s ní také chutnal skvěle (možná i nejlépe), sheng puerh nebyl špatný, ale hei cha se zlatými květy tato voda moc nesvědčila.

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Průběh renovace lesoparku (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E).

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Tabule s historií Pramenů. Kliknutím zvětšíte. (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E).

Obrázek vod v šálcích

Po nalití minerálek do šálků jsem je vyfotil a změřil pH. Voda z Gisely se pouhým okem jeví lehounce více naoranžovělá než z Rudolfa. Zhodnotil jsem, že provedu ještě jednu ochutnávku. Vidím, že i bez převaření se na vodě při vystavení vzduchu tvoří povlak, který se mi tvořil v lahvi pouze na "vajíčkovém" Rudolfovi. Po vyprchání na vzduchu se vajíčkovost z Rudolfa zcela ztratila a nyní bych obě minerálky od sebe rozeznal maximálně tak jejich slaností, přičemž Gisela je slanější a o chlup železitější. Vodu v šálcích jsem zamíchal a najednou vidím červenou sraženinu. V Rudolfovi je pouze pár zrníček oranžové sraženiny, zatímco v Gisele je oranžové sraženiny daleko více. Výplachem nádob jsem naopak zjistil výrazně větší podíl sražených minerálů na dně u Rudolfa oproti Gisele. Podmínky napouštění i skladování však byly totožné. Důvodem nejspíše bude jiné množství minerálů v obou pramenech.

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Vlevo - Gisela. Vpravo - Rudolf. Dole - obyčejná voda na porovnání.


Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Počátky srážení Gisely při vystavení na vzduchu.

Dalším zajímavým zjištěním je změření pH suspenze zbytku minerálek s usazenými minerály. U Gisely je sraženiny výrazně méně a suspenze má pH rovno hodnotě 5, což je mírně kyselé. Rudolf obsahuje daleko větší množství usazených minerálů a hodnota pH činí neutrálních 7. I přes shodné podmínky skladování Rudolf zreagoval rychleji a rychleji přešel do rovnovážného stavu vlivem tvorby usazeniny.

Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Gisela a Rudolf. Barva pramenů po převaření. Srážení minerálů. Ano, opravdu měly prameny po převaření takovou barvu.


Prameny v Pramenech - Gisela a Rudolf (GPS: 50.0456503N, 12.7244231E)

Gisela a Rudolf. Sraženiny ze dna vymytých nádob.


studánka, obec Prameny, prameny v Pramenech, Giselin a Rudolfův pramen, minerálnost, pH vody, minerální voda, Alžbětiny lázně Elisabethbad, Gisela a Rudolf, CHKO Slavkovský les, císařovna Sissi, rašeliniště, minerální vývěr, František Josef I., čisté prostředí, rozbory vody, Vincentův pramen, Barachův pramen, sraženina po převaření, dobrá dostupnost autem, lavičky, posezení, Hublův pramen, Obecní pramen, mnoho hovad, testy čajů,