mainlogo

ČAJE - Bílé


2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha

Zveřejnění degustace: 9.2.2015
Autor: Čestmír Suchý
For English conclusion see the bottom of this page or click HERE.

Oficiální popis prodejce: (Jiaogulan.cz/shop)

Bílý čaj, tipsovo-listový, lisovaný do koláče, Čína, provincie Jün-nan. Klidný, těžký archivní bílý čaj s plnou, medovou chutí a vůní květů, bylin a vzácných dřev. Raritní kus, který po pěti letech zrání v Číně příjemně vyzrál, zmohutněl a chutí se posunul až k červeným čajům.

Datum psaní degustace: 7.2.2015

Název čaje: 2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha
Další názvy: Pai Mu Tan, Bílá pivoňka, Bai Mudan, Bai Mu Dan Bing Cha, White Peony, 白牡丹
Objednané množství: 21g (vzorek)
Produkce: 2009
Země původu: provincie Yunnan, Čína
Prodejce: OchutnejCaj.cz, Dobré Čaje (Jiaogulan.cz/shop)
Objednáno: 2.12.2014
Cena: 99 CZK / 25g

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

Jedná se o Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), tedy o čaj s českým názvem "Bílá pivoňka". Je to bílý čaj, který je lisován do tvaru koláče. Suchý list je tedy slisovaný materiál z provincie Yunnan z roku 2009. Čaj je produkován ve formě velikých lístků s převážně tmavě hnědou až černou barvou. Čaj je současně prolnut i žluto-oranžovými lístky s množstvím stříbřitých ochmýřených tipsů. Ve vzorku koláče jsem našel i jeden klacík. Označení může být sporné, neboť klasický Bai Mu Dan pochází z provincie Fujian, takže by se puerhem nazývat nemohl (maximálně by se mohl označit jako Hei Cha). Protože materiál pochází z Yunnanu, mohl by se čaj označit i jako sheng puerh (respektive tzv. "bílý puerh"). Co jsem tak zjistil, tak by tento lisovaný yunnanský Bai Mu Dan měl pocházet z čajovníků Jinggu Yang Ta Large Leaf varietal. Nakonec jsem čaj označil jako bílý čaj, protože v dnešní době se lisuje už snad všechno a navíc chuť je nejpodobnější bílým čajům.

Degustace vícenálevová №1 - Gaiwan

Použito bylo 6,25 gramů čaje. Voda použita ze sokolovského vodovodního řádu a nebyla filtrovaná přes Britu. Vůně suchého listu je výrazně kakaová, tabáková, sladce bylinná a dřevitá. Možná v pozadí rozpoznávám náznak bonbonů. Do nahřátého gaiwanu byl nasypán čaj. Line se z něj med, byliny, nektar a celkově sladkost. Vůně je přímo omamně sladká a balzámová. Bez oplachovacího nálevu.

1. nálev - 15 sekund - 90 stupňů C

Vůně prvního nálevu i vlhkého listu je dřevitá a tabáková s kakaovými tóny. Nálev je žluto-oranžový s obsahem chmýří z tipsů. Celková chuť je výrazně dřevitá s bylinností. Cítím kořeněné prvky. Skvělý nasládlý a květinový první nálev na rozjezd. V dochuti se objevují chutě sladu a obilí.

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

2. nálev - 10 sekund - 90 stupňů C

Ve vůni vlhkého listu cítím lehké zemité a bahnité složky. Nálev je zlato-oranžový a jeho vůně je dřevitá po exotické dřevině. V chuti je jemný a balzámový. Je ještě hladší na jazyku a při polknutí, než první nálev. To jsem již dlouho nezažil, abych byl čaj takto hladký a vazký. Opravdu, jako bych polykal nějaký olej. Jeho chuť je po dýze, exotickém dřevu, obilí (slad), koření a bylinách. V dochuti je nakyslejší s tabákovými, zemitými a kůrovými složkami. Po vychladnutí nálevu se objevují sladké chutě. Že by med a nektar?

3. nálev - 20 sekund - 85 stupňů C

Ve vlhkém listu se prosazují vůně dřeva a medu (nebo javorový sirup?). Dokonce cítím i lehké citrusy. Barva třetího nálevu by se dala popsat stejně jako barva minulého, tedy zlato-oranžová. Vůně nálevu je medová, květinová a kořeněná. Celková chuť je dřevitá s výraznou kakaovou složkou a s javorovým sirupem. Dochuť je dřevitě tabáková až medicínská. Po vychladnutí je znatelná nakyslost. Nálev byl hladký a vazký.

4. nálev - 20 sekund - 94 stupňů C

Vlhký list voní po dřevě s medem. Barva nálevu je stále oranžovo-zlatá. V chuti se projevují složky dřeva, dýhy, kůry, koření, lehce citrusů. Chutě květin již odeznívají. Sladkost je nižší a jde do medu. Vůně nálevu je tabáková a dřevitá. Po vychladnutí je znatelná i bylinná a kakaová chuť. I tento nálev bych hodnotil jako bylinně balzámový až medicínský.

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

5. nálev - 20 sekund - 92 stupňů C

Z listu i nálevu jde cítit chuť vylouhovanosti. Vůně je dřevitá a vylouhovaná. Barva stále stejná. Chuť je velice dřevitá, bylinná. Konzistence je hladká a balzámová. Nálev je již úplně čirý a bez chmýří. V tomto nálevu se květinovost již zcela ztratila, stejně jako nakyslost. Minulý nálev byl tak na hraně.

6. nálev - 20 sekund - cca 92 stupňů C

Provádím předposlední nálev, který má podle mě ještě cenu. Barva je spíše oranžová. V chuti cítím pouze dřevitost s lehkou chutí tabáku a kakaových bobů. Dochuť je neutrální, ale spíše vylouhovaná a dřevitě kakaová.

7. nálev - "∞" sekund - 90 stupňů C

Poslední zabijácký nálev, který je sytě oranžový, svítivý. Připomíná trochu slabší červený čaj. Nálev mě překvapil. Nejvíce jsou znatelné chutě tabáku a kakaa. Dokonce bych si možná spletl tento čaj s Zheng Shan Xiao Zhong. Skvělý závěr tohoto čaje. Vylouhovaný list je velice tmavě hnědý s velikými lístky, stopkami a mladými pupeny (tipsy).

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

Degustace vícenálevová №2 - Skleněná konvička

Voda byla plzeňská vodovodního řádu a byla filtrovaná přes Britu. Do nahřáté skleněné konvičky bylo nasypáno 5 gramů čaje. Bez oplachovacího nálevu. Listy v konvičce voní kakaově, tabákově, extrémně sladce, po medu a nektaru. Líbí se mi, jak filtrovaná voda přes Britu zdůraznila kakaové, tabákové a nasládle medové složky. Teď už definitivně připomíná Zheng Shan Xiao Zhong (Lapsang Souchong). První nálev: Cítím kakao, tabák a dřevo, v pozadí byliny. Druhý nálev: Citelné jsou náznaky květinovosti. Nálevy jsou ale nejvíce kakaové a tabákové, mají více společných znaků s červenými čaji a se sheng puerhy. Podobné chutě pokračují stejně, jako vícenálevová degustace №1 v gaiwanu, jen jsou znatelnější právě kakaové a tabákové chutě a vůně. V dochuti zůstává silná dřevitá a kakaovo-tabáková chuť. Všechny nálevy byly jemné, hladké a hutné.

Vlastnosti čaje ve zkratce

Byliny, dřevitost, kakao (kakaový bob, hořká čokoláda), hodně tabákovost, kořeněnost, med, nektar, dýha z exotického dřeva, míza, javorový sirup, obilí (slad). Možno v čaji objevit i ovocně meruňkové složky, které jsou podobné osmanthu, jako třeba v oolongu Gui Hua. Čaj je vlastně totožný s klasickým Bai Mu Dan, jen je v něm vyvinuto více chutí vlivem zrání. V silnějších nálevech má podobnou chuť jako čínské červené čaje. Nálevy jsou hladké, vazké, hutné a nejsou trpké. Filtrovaná voda přes Britu v čaji prohloubí a zdůrazní kakaové a tabákové složky. Čaj pak také více připomíná červené čaje a sheng puerhy.

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

Podobné čaje

Nejvíce bych tento Bai Mu Dan přirovnal k oolongu Bai Hao a k čaji Yue Guang Bai, neboli White Moonlight (což je taktéž lisovaný bílý čaj, respektive "bílý puerh"). A nakonec bych lisovaný Bai Mu Dan svoji chutí přirovnal k světlému (sheng) puerhu 2006 Bai Niang Zhi Tuo Cha Raw, který by se dal také nazvat jako "bílý puerh", neboť jeho chuť se nejvíce podobá bílým čajům. Je totiž slisován převážně z ochmýřených tipsů a pupenů. Ještě mě napadl červený čaj Zheng Shan Xiao Zhong (Lapsang Souchong), kvůli jeho tabákové chuti a protože je to červený čaj. Možno také porovnat chutě s čaji Shou Mei, Bai Xue Long a Yin Zhen.

Závěr

Tento čaj jsem si nechával na později. Především proto, že na bílé čaje nemám pokaždé chuť. Nikoli, že by mi nechutnaly, ale protože jsou pro mě chuťově velice specifické a osobité. Když jsem tedy dnes provedl degustaci, nestačil jsem se divit. Ještě mi naštěstí kus čaje zbyl, takže si příště mohu opět vychutnat lahodnost tohoto lisovaného Bai Mu Dan z roku 2009. Obvykle mají bílé čaje stejný základ a na ně se nabalují různé další chutě. Já v bílých čajích cítím vždy kakao, byliny, dýhu, exotické dřevo a balzámovost až medicínskou chuť. Tento lisovaný bílý Bai Mu Dan dovedl chuť vyzdvihnout ještě o další level výše. Líbily se mi v něm tóny kakaa ve všech podobách, tabák, medovost, obilnost až sladovost a také náznaky osmanthu. Chuťově se také blížil jednomu tipsovému sheng puerhu jménem 2006 Bai Niang Zhi Tuo Cha Raw a dále také taiwanskému oolongu Bai Hao (Oriental Beauty). Podobnost vidím i v lisovaném bílém čaji Yue Guang Bai, neboli White Moonlight. Tento čaj vlastním a přijde mi, že se v chuti o něco více blíží červeným čajům než Bai Mu Dan Bing Cha. O čaji jsem si před degustací nic nečetl. Vše jsem popsal podle své chutě. Děkuji panu Zdeňku Nepustilovi z Jiaogulan.cz/shop za opravdu skvělý vzorek čaje.

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

English conclusion

En


2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)





2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

Fotil Ing. Zdeněk Nepustil (Jiaogulan.cz/shop)


2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹)

Fotil Ing. Zdeněk Nepustil (Jiaogulan.cz/shop)



2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha (白牡丹), Bai Mu Dan, Pai Mu Tan, Bai Mu Dan Bing Cha, Pai Mu Tan Beeng Cha, white tea, bílý čaj, Mudan White tea, Mutan White tea, , lisovaný bílý čaj, speciální bílý čaj, raritní bílý čaj, special white tea, vyzrálý lisovaný bílý čaj, 白牡丹, Bílá pivoňka, White Peony Tea, Yunnan Province, China, provincie Yunnan, Čína, podobný Shou Mei, Gui Hua, Bai Hao (Oriental Beauty), medový, osmanthus, florální, vegetální, v chuti kakao, tabák, kultivar Fuding Dai Bai, podobný lisovanému Yue Guang Bai (White Moonlight), ochmýřené tipsy a pupeny, list tmavě hnědý, podobný jako 2006 Bai Niang Zhi Tuo Cha Raw, similar to 2006 Bai Niang Zhi Tuo Cha Raw