mainlogo

ČAJE - Tmavé


Tmavé čaje (Hei Cha) jsou čaje z Číny, které prošly po zpracování další dodatečnou fermentací. Řadí se mezi ně Liu Bao, Liu An, Kang Zhuan, Jin Jian, Fu Zhuan Cha atd. Oblasti produkce těchto čajů jsou například Yunnan, Sichuan, Hubei, Hunan, Anhui atd. Velikou část těchto čajů již vlastním a mohu říci, že jsou to velice zvláštní čaje, oproti běžným čajům velice vymykající se chuťově i částečně přípravou. Tyto čaje byly dříve produkovány především pro čínské menšiny, kde doplňovaly lidem živiny, vitamíny a minerály k jejich jednotvárné živočišné stravě. Dnes již víceméně vyskytující se jako běžně dostupný artikl. Jako puerhy jsou tyto čaje zrající - tedy věkem získávají na chuti i ceně. Samozřejmě na chuti získávají nejvíce při správném skladování. Skladovatelnost je téměř "nekonečná". Obvykle se lisují do velikých cihel, bambusu, nebo bambusových košů.


Anhui Liu An Cha

Guangxi Liu Bao Cha

Hunan Hei Cha

Hubei Hei Cha

Shaanxi Hei Cha

Sichuan Hei Cha

Yunnan Hei Cha