mainlogo

ČAJE - Puerh


Puerh je zvláštní druh čaje. Základem je mao cha, což jsou lístky ze starých yunnanských velkolistých čajovníků. Lístky se na pánvi prohřejí, pak se usuší na slunci. U Shu puerhů se ještě mao cha nechá dodatečně fermentovat (proces Wo Dui). Všechny puerhy jsou zrající. To znamená, že délkou skladování se zvyšuje nejen jejich hodnota, ale především se zlepšuje, zjemňuje a prohlubuje chuť, ale také vznikají chutě nové. Puerhy dělíme na Shu (tmavý, ripe, cooked) a Sheng (světlý, "zelený", raw). V poslední době se začaly objevovat nové puerhy tzv. "bílé". Zpracovávají se podobně jako sheng puerhy, avšak proces je příbuznější bílým čajům. Puerhy se lisují do různých tvarů, mezi ty základní patří: koláč, hnízdo, cihla, houba. Jako nejskladnější se mně osobně jeví cihla a hnízdo, avšak chuťově a ke zrání jsou lepší koláče.


Sheng (světlý, raw, uncooked)

Shu (tmavý, ripe, cooked)

Bílý ("White", Bai)