mainlogo

ČAJE - Oolong


Polozelené, modrozelené, polofermentované, oolong, wulung. Všechna tato jména může mít jeden druh čaje a to takový, který prošel kratší oxidací. Některé jsou i dále fermentované a vypékané a proto i zrající. Velice dobré oolongy pochází především z Číny a Taiwanu. Méně známé jsou pak z Thajska a Vietnamu. Listy čajovníku jsou zpracovávány vždy celé. Lístky se nechají zavadnout na slunci. Poté se prohazují a natřásají v koších, kde se poruší jejich struktura, načež vlivem porušení struktury nastane oxidace. Oxidace probíhá především od okrajů lístků - nahnědlá místa. Můžeme si toho všimnout, když po vypití oolongu vezmeme pár listů a rozbalené si je prohlédneme. Oolongy dělíme na nevypečené (jemné, květinové, svěží, světlé) a na vypečené (tmavé, chlebové, těžké, hrubší). Dále pak na oolongy čerstvé, které stářím ztrácejí své aroma a chuť, a oolongy vhodné k archivaci, které naopak léty svoji typickou chuť získávají podobně jako puerhy.


Čína

Taiwan

Thajsko